Общото между отглеждането на дете и правенето на бизнес

Детето и бизнеса и общото помежду им

Общото между отглеждането на дете и правенето на бизнес

Хората са едни от малкото бозайници, чиито бебета не са напълно развити при раждането. За разлика от конете, китовете и т.н., човешките бебета не могат да седят изправени, да ходят или да събират фураж на собствения си рожден ден. Те са напълно зависими от родителите си – за постоянна и продължителна подкрепа..., за да живеят. Ние сме свикнали с това, приемаме го и не очакваме нищо друго.

 

Когато обаче, говорим за раждането, развитието на иновации и компании, е съвсем различно. Ние очакваме ускоряване от раждането до пубертет и средна възраст. То не се нуждае от нас толкова дълго, колкото човешкото развитие.

 

Наясно сме, че иновациите и предприемачеството изискват подкрепа и грижа, но обикновено сме по-силни само с думите. Приликите и съответно взетите поуки от тях, между новородено и иновация/идея рядко се прилагат, а трябва.

 

Повечето компании не дават нужното време и упора на иновациите да израстат и да подобрят стойността си – те са обект на процес и отзивите за тях излизат прекалено рано, а не им се дава шанс да пропълзят, камо ли да проходят. Тъй като проучването и мониторинга са критично важни, прекалено ранното проучване може да е фатално за една фирма, за дълъг период от време. 

 

За стартиращи предприемачи - обикновено те трябва да растат прекалено бързо, ако искат да получат финансиране, за да подхранват растежа си.

 

Ако например една прохождаща фирма си има ментор, неговата роля ще е парадоксална – да възпитава и отглежда, но също да избута от гнездото.

 

Така че ако сте замесени в иновации с предприемачи, приложете някои от уроците, които сте научили възпитавайки децата си. Начертайте път, осигурявайки достатъчно грижа и възпитание, както и храна за растеж – научете на самодисциплина и склонност към независимост.

 

Не е лесно да си родител, както не е лесно и да правиш бизнес, но ако се научите на едното – ще усвоите и другото, несъмнено.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay