Освен, че е приятно, е и полезно

Добри новини - кафето е полезно

Освен, че е приятно, е и полезно

Някога да ви се е случвало лекарят ви или някой друг да ви посъветва да спрете да пиете кафе? Защото е вредно? Сякаш всички са решили да ни втълпят, че кофеина е вреден. Реално погледнато обаче, всичко което е в прекалено големи количества не е полезно. Така че нека дадем шанс на кофеина (в правилните размери и количества) и после да решаваме дали да го оставим в живота си или да го премахнем завинаги.

 

Според проучване направено от Американската сърдечна асоциация, пиенето на кафе предоставя защита от инсулт. Той е третата най-често срещана причина за смърт сред жени в САЩ.

 

Изследователите са следвали 34 670 жени в продължение на 10 години. Жените са докладвали колко кафе пият в началото на проучването, след което са били разглеждани медицинските им досиета в продължение на 10 години. Учените твърдят, че онези които са пиели по една-две чаши кафе на ден са 22-25% по-малко застрашени от инсулт, сравнено с тези, които пият по-малко или никакво кафе.

 

Обяснението – по някакъв начин кафето редуцира възпаления и подобрява инсулиновата резистентност. Науката е спекулация, но ефектът от кафето изглежда, че е реален.

 

Всички знаем, че прекалено много кафе води до сърцебиене и нерегулярен сърдечен ритъм. То не ви хидратира, така че преди упражнения изберете вода. Чудесен начин да направите консумацията си на кафе умерена е като пиете половин чаша нормално и половин безкофеиново кафе – по този начин ще избегнете неприятните странични ефекти.

 

Освен това – не е сигурно, че кафето помага при рак или редуцира риска от такъв, но някои дребни проучвания намекват за връзката между кофеиновата напитка и по-малки проценти риск от рак на дробовете.

 

Напомняме ви, че ако сте бременни или се опитвате да заченете, не трябва да надвишавате 200 мл. кофеин на ден.

 

Повечето от нас пият кафе, за да се събудят сутрин и да потръгне денят им. Абсолютно вярно е, че една чаша от ароматната течност повишава мозъчната пъргавина и дейност, само 20 минути след консумация. Така че е най-добре да разпределите дневните си дози кафе през целия ден. Изпивайки повече от една чаша наведнъж не повишава будността ви и тази на мозъка ви. Няма "доза ефект".

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay