Срещу настинка и грип - парна баня, сол и 30 мл. алкохол

Парна баня, сол и 30 мл. алкохол

Срещу настинка и грип - парна баня, сол и 30 мл. алкохол

Сезонът на парното, шаловете и подсмърчането дойде, а с него задължително ни навестяват настинките, хремата, кашлицата и високата температура. Всеки път си мислим, че ще се предпазим от тях, но това често е невъзможно и рано или късно се запасяваме със стек носни кърпички, разтворими таблетки и чай с мед, за да преборим сполетялата ни хремата.

Стара максима е, че настинката без лечение минава за 7 дни, а с лечение - само за седмица.
Дори да е така, винаги може да подобрим и облекчим състоянието си, докато чакаме грипът да ни напусне, с тези изпитани хитрини:

 

Парна баня на носа - намалява отделянето на секрети от носа и гърлото. Най-типичният за домашни условия начин е да се надвесим над съд с гореща вода и покрием главата си с кърпа.

Солена вода за носа - прочиства го от вирусите и бактериите и намалява секрецията.
Ето една популярна рецепта: разтваря се четвърт чаена лъжичка сол и същото количество хлебна сода в 1,5 - 2 литра вода. В легнало положение, с помощта на спринцовка, се поставя от разтвора в едната ноздра, докато другата е притисната с пръст и затворена. Повторя се 2-3 пъти и се преминава към другата ноздра. 

Гаргара със солена вода - овлажнява гърлото си и облекчава раздразнението в него. Процедурата можете да се повтаря 3-4 пъти за деня. Полезна е и гаргарата с чай - танинът в него помага на мембраните да се успокоят.

Топли напитки - намаляват отделянето на секрети и предпазват от дехидратиране. Веднъж дневно в билковия чай можете да добавите 20-30 мл. алкохол (концентрат).

Горещ душ - овлажнява дихателните пътища и позволява на организма да отпочине по-добре.

Mентол, евкалипт и камфор - съдържат вещества, които облекчават болките в носа и успокояват раздразнената кожа около него.

Затоплена за 30 сек. в микровълновата печка хавлия - поставя се върху синусите, когато ни болят. Добре е преди затоплянето да бъде и навлажнена.

Допълнителна възглавница при сън - намалява напрежението в носа.

 

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay