Хранете се бавно, за да не трупате излишни килограми

Хранете се бавно, за да не трупате килограми

Ако сте си похапвали обилно през изминалите няколко дни и си мислите как ще се отрази това на обиколката на талията, ще ви успокоим, че не е нужно от сега да започвате с ограниченията. Просто яжте по-бавно.

 

Учени от университета на Роуд Айлънд са установили, че когато се храним по-бавно, приемаме по-малко калории. Те провеждат изследване, в които вземат участие около 30 доброволци. Менюто на всички се състои в голяма порция спагети с доматен сос, сирене пармезан и чаша минерална вода.

 

При първия експеримент на участниците е заръчано да се стараят да ядат колкото е възможно по-бързо, а при втория - да се хранят бавно като от време на време оставят вилицата си настрана. Краткото хапване отнело средно 9 минути, а продължителното - 30 минути.

 

Учените установили, че при първия експеримент участниците са приели 646 калории, а при втория - едва 579 калории, т.е. с 67 калории по-малко.  

 

"Ако се вземе предвид, че човек се храни 3 пъти дневно, се получава значима разлика. Освен това бързото хранене има "страничен ефект" - един час след приключване на яденето отново се изпитва глад." смята ръководителката на изследването Катлийн Мелансън.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay