Опитоменият уличен стил

Urban Style в интериора се постига с акценти

Въпреки някогашните оплаквания по повод студенината и сивотата на големия град, вече свикнахме да живеем в него и това ни харесва. Дотолкова, че все по-често изявяваме желание да "приберем" типично уличните мотиви в собствения си дом. Urban style интериорът може да бъде наистина креативен и естетически издържан. Тук ще представим няколко основни принципи и интересни предложения, свързани с домашния уличен стил. 

Мебелите за създаване на urban атмосфера съвпадат с естетиката на модернизма и минимализма. Същите приглушени цветове, изчистени форми, липса на кич и излишни стени. Същата умна подредба, която позволява на малкия градски апартамент (или студио) да създаде усещане за простор и достатъчно място. Разликата между интериорния urban, минимализъм и модернизъм е всъщност в детайла. 

При мебелите градското усещане идва най-вече от материала на тяхната изработка. Кожените кресла и дивани са абсолютен стандарт. Ако не можем или не искаме да си ги позволим, облегалки на столове или възглавници от скъпия материал също вършат добра работа. Или кожа, употребена по съвсем необичайни начини и места в интериора. 

Опитоменият уличен стилИнтересно и типично предложение за urban style интериора са мебелите от бетон. С тях се експериментира от години, но напоследък станаха особено актуални. Кухненски плотове, мивки, масички за кафе – всичко това се прави от "мрамора на модерната епоха". И не изглежда никак зле, нито студено. Бетонът вече съществува в най-различни разновидности и цветове, включително и прозрачен. Tой е солиден и практичен, а практичността е в основата на космополитния интериор. Сполучливи са комбинациите между бетон и дърво. 

За снимката вдясно сме избрали едно модерно предложение, което обаче не е изработено от модерните разновидности, а от класическия бетон, който сме свикнали да виждаме в градска среда. Това кресло е особено авангардно и функцията му е по-скоро декоративна. То идва право от въображението на швейцарския дизайнер Stefan Zwicky. 

Другият вариант (и другата крайност) в акцентирането върху интересното обзавеждане е свързан с използването на отделни парчета ретро мебелировка. В зависимост от избраните експонати, тя може да носи радостно или подчертано арт усещане. В галерията от снимки можете да видите такова дизайнерско решение, подходящо за urban style интериора. 

Подове и стени. В подово отношение забравяме за тежките прашни килими и възпитаваме у себе си навик за редовно почистване на светлия едноцветен под. Старата представа за красив фототапет също е отживелица. Окачването на снимки е допустимо, но трябва да са съобразени с градската тематика и стилистика. Нестандартна подредба. Класически природни пейзажи и рамки с орнаменти – в никакъв случай. 

Украсата в urban style интериора се свързва по-скоро с рисуване върху самите стени, отколкото с окачване на картини и снимки. Напълно логично, при положение, че графитите са основен елемент и символ на градския уличен стил. Ако имате желание стените в дома ви да добият уникалност чрез интересни рисунки, можете да наемете графити художник за тази цел. Първо обаче се уверете, че харесвате работата му. 

Във връзка с използването на графити за интериорен дизайн се наблюдава голям парадокс. Културата на съвременния стрийт арт възниква около бедната работническа класа в САЩ. През 60-те години на миналия век идеята им не се е въртяла около естетическата стойност на изображението. Писането и рисуването в градска среда е представлявало своеобразен бунт срещу богаташите и материализма. Днес именно те представляват в голямата си част любители на ърбън стайл интериора. По-долу сме показали три начина, по които известен стенсил на графити художника BANKSY може да се интерпретира в домашния дизайн.

Опитоменият уличен стил Опитоменият уличен стил Опитоменият уличен стил  

18 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay