Страдате от разбито сърце? Дайте му шест месеца да се възстанови

Лек за разбити сърца

Страдате от разбито сърце? Дайте му шест месеца да се възстанови

Какви ли не съвети сме чували за любов и разбито сърце, от бабини деветини до споделен личен опит. Със сигурност няма ефективна панацея за сърдечните болки, но затова пък има психолози.

 

Когато някой се раздели с любим човек, емоциите му стават хаотични, измествайки се от отчаяние към безпомощност и от безпомощност към тревожност. Дори най-силната сърдечна болка обаче преминава. Докато това стане, най-доброто лечение са развлеченията и разговорите с приятели, смятат специалистите.

 

Психотерапевтът Михаел Шелберг от Хамбург обяснява, че трябва да мине поне половин година, за да преодолее човек раздялата. Този период е труден и съкрушените хора преминават през различни емоционални състояния - страдание, неувереност, тревожност и дори омраза - като във всяко едно от тях си задават въпроса "Защо?".

 

Много хора в подобни ситуации се затварят в себе си. Някои дори мислят за самоубийство, защото смятат, че животът без любимия човек е безсмислен.

 

Първата фаза на любовната мъка е свързана с тъга, с плач, самосъжалението пък е сигнал, че се навлиза във втората фаза от "заболяването".

 

За разлика от първата фаза, в която е характерно отрицанието, през този период надеждите намаляват и отчаянието взима превес.

 

Когато обаче човек започне да изпитва гняв, това е добър знак. Гневът показва, че трудният период е отминал и че следващата фаза, бележеща нова ориентация, ще започне скоро. Всеки човек обаче се справя със сърдечната болка по свой собствен начин, несъмнено. Външните условия влияят върху продължителността и интензитета на любовното страдание. Когато поведението на бившия партньор издава надежда за подновяване на връзката, в краткосрочен аспект нещата се подобряват, но в дългосрочен аспект стават по-трудни.

 

Приятелите са много ценна помощ за хората с разбити сърца. Те успешно могат да отвличат вниманието от болката. Хората, които пък държат да се справят сами, могат да се запишат на някакъв спорт, курс или да се занимават с доброволческа дейност. Всички тези занимания са по-добри от стоенето вкъщи. Начинът, по който са се разделили двама души, също е от значение. Ако раздялата е приятелска, се преодолява по-лесно. При всяко едно положение обаче трябва да има преосмисляне на схващанията за любовта. Дали става дума за любов или за желание да притежаваш мъжа/жената до себе си.

22 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 20.10.2011|09:01
Съгласна съм, че първите месеци след раздялата са най-тежки, но след 6-тия човек започва да се пробужда лека-полека и да изпитва желание да излезе от черупката, в която се е крил от света толкова време. С мен стана точно така.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay