"Nude, Green Leaves and Bust" на изложба

Най-скъпият Пикасо на показ

"Nude, Green Leaves and Bust" на изложба

Най-скъпата картина, която е продавана на аукцион, творбата на Пабло Пикасо "Nude, Green Leaves and Bust" ще бъде изложена на показ във Великобритания за пръв път в галерия в Лондон.

 

Работата от 1932, продадена за 106.5 милиона долара в Ню Йорк миналата година е заета на галерията от частна колекция и ще бъде изложена в новата зала, посветена на художника в секция "Поезия и мечта".


"Nude, Green Leaves and Bust" е една от серията картини на музата на Пикасо, Мари-Терез Уолтър, направена от него в Боагелу, Нормандия в началото на 1932.

 

"Те са широко възприемани като едни от най-големите постижения на периода между двете войни", изтъкна галерист.

 

Пикасо за пръв път среща Уолтър през 1927, но тяхната връзка трябва да остане в тайна от съпругата му Олга. Едва през 1931-32 той започва да изработна скулптури и картини, на които използването на тялото на Уолтър е категорично и еротизирано.

 

Въпреки че Пикасо дълго време прикрива връзката си с нея, творбата "Nude, Green Leaves and Bust" е сред тези, които открито изобразяват манията на любовниците един към друг. Преди да бъде продадена през май, картината е била в колекцията на лосанджелиски колекционери близо 60 години.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay