Изложба "15 години несамота" във варненската галерия Актив Арт

"15 години несамота" във Варна

Изложба "15 години несамота" във варненската галерия Актив Арт

 

Във Варна днес отвори врати „дуетната“ изложба на Марина Варенцова-Русева и Николай Русев “15 години несамота”. До 1 декември картините на двамата автора ще бъдат изложени в галерия "Актив Арт" на ул. ”Дунав” 5.

Заглавието съдържа едно изобретено понятие “несамота”, чрез което обяснява, че самотата е основно творческо състояние пред статива в ателието, но авторът излиза от него и дори преминава в неговата противоположност “несамотата”, когато творбите му започнат да функционират като културни факти - експонират се в галерии пред публика, започнат техни разнопосочни прочити от критици и медии.

 

Марина Варенцова-Русева и Николай Русев работят активно по множество творчески проекти и дълго бяха извън България, погълнати в работа за църквите на Ватикана в Далмация, резултат, от която са мащабни творби като “Тайната вечеря”, “Св. Георги”, “Св. Йоан” и др.,

 

Експозицията “15 години несамота” е първата им съвместна изява след изложба в сградата на Парламента. Идеята на авторите е в нея да покажат квинтесенцията от своето творчество - в тридесет и две творби са представени различните техники – маслена живопис, графика, рисунка и различните жанрове – пейзаж, натюрморт, портрет и др., в различните течения, в които са експериментирали – от класически реализъм до абстракционизъм. Тук могат да се видят някои от произведенията, участвали в самостоятелни и техни съвместни изложби – над 40 в централни галерии, институции и международни експозиции от Варна, Пловдив, София, Лондон, Ню Йорк, Анкара, Будапеща, и др. и от представяне в изложби и международни форуми в България, Англия, САЩ, Сърбия, Румъния, Хърватия, Австрия, Франция и др.

Завършили художественото си образование в Санкт Петербург в университета “Ал. Херцен” (под егидата на руския президент), те се придържат към рисуването в най-добрите традиции на реализма като използват непосредствените впечатления от природата, особено прецизни са в предаването на формата, богатството на цветовете и полутоновете.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay