Колекционерска изложба на скулптори от Галин Малакчиев в галерия "Средец"

Пластики от Галин Малакчиев в "Средец"

По повод 80 години от рождението на скулптора Галин Малакчиев в галерия "Средец" от днес може да се види изложба с негови пластики. Идеята е на министъра на културата Вежди Рашидов.

 

Ценителите на изкуството за първи път ще могат да видят заедно творби на Галин Малакчиев от колекцията на Боян Радев, който дари една от тях за бъдещия Български лувър, както и скулптура от дърво, подарена на тогавашния директор на Театър "София" Николина Томанова и съхранявана в театъра и до днес.

 

 

Посетителите ще имат и възможността да научат повече и за дипломната работа на Галин Малакчиев, която той прави за два дни, след като комисията не го допуска до защита с творбата "Момче с лък".

 

Експозицията е организирана от Министерството на културата със съдействието на Цветана Малакчиева съпруга на художника, Светлин Русев, Боян Радев, Колю Бянов, Театър "София", Съюз на българските художници, Дени Кръстев, Национална художествена галерия и Софийска градска художествена галерия, които предоставиха произведенията на именития скулптор.

 

Галин Малакчиев е български художник-скулптор. Той е сред авторите, променили в най-голяма степен българските представи за пластичност.

Негови творби са всеки ден пред очите на хората. Такава е например фигурата на Лиляна Димитрова пред СГХГ, покрай която ежедневно минават софиянци. Творби на Малакчиев са част и от колекцията декоративна пластика в Съюза на българските писатели.

 

На същия автор са и стъклобетонната декоративна решетка във фоайето на Електроинженерния институт - Варна, наречена "Светлина", декоративната пластика в хотели на "Слънчев бряг” и "Златни пясъци”, фасадната решетка и монументалната пластика на аерогарата в Русе, керамичната стена за интериора на ресторант "Пълдин” в Стария Пловдив, както и монументалната колона "За Буквите” в градинката пред НДК.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay