Нощта на музеите в галерия „Средец“

Нощта на музеите в галерия „Средец“

Гости на галерията разглеждат изложбата
Гости на галерията разглеждат изложбата

С изложба живопис на художника Свилен Блажев галерия "Средец” на Министерството на културата ще се включи в тазгодишната Нощ на музеите.

 

Експозицията ще бъде открита на 5 май (четвъртък) в 18:00 ч. в престижната галерия. На 14 май (събота), когато ще бъде отбелязана Нощта на музеите, галерия "Средец” ще работи с удължено работно време, до 21:30 ч.

 

Свилен Блажев е роден през 1953 г. в Кюстендил. През 1980 г. завършва Националната художествена академия, специалност "Стенопис”.

 

Участвал е в множество самостоятелни и групови изложби в Англия, Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Япония и др.

 

В Нощта на музеите всяка година отварят врати музеи от над 47 държави. Инициативата идва от Франция и е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО.

 

Към нея традиционно се присъединяват и много от българските музеи и галерии, които работят с удължено работно време за посетителите си.

 

Пълната програма за Нощта на музеите – 2011 ще бъде обявена от Френския културен институт в София.

 

Нощта на музеите тази година се провежда в навечерието на 18 май, когато пък се отбелязва Международният ден на музейното дело. Той се чества от 1978 г., по решение на Международния съвет на музеите, а инициатор е Москва през 1977 г.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay