Приказно Мароко в снимки и чай във фабрика

Фотоизложба вдъхновена от Мароко

Фотоизложба "Приказно Мароко" отваря врати утре /28 ноември/ в София и ще се задържи до 23 януари в чайната на ул. "Г. Бенковски" № 11.

 

Експозицията е вдъхновена среща с нравите, културата и чара на Мароко, през погледа на четирима пътешественици и фотообектива на Любомир Керанов. Поводът за пътуването до екзотичната страна е среща на "Мрежа жени Изток-Запад" в Мерзуга, Сахара. Така в Мароко спонтанно и уникално се е осъществил културен обмен между представители на 5 държави - България, Австрия, Германия, Франция и Англия, и традициите на местното население.

 

На откриването на експозицията от 16 ч. "Чай във фабриката" ще присъстват част от участниците във фотографираното пътуване, а гостите ще се докоснат не само до културата на Мароко, но и до вкуса му, благодарение на отбрани ястия от традиционната мароканска кухня.

 

"Голяма част от времето прекарахме с новите си приятели в пустинята, в техните селища, домове и семейства, ставайки свидетели на ежедневието и обичаите им, научавайки за историята и живота им. Бяхме запленени от гостоприемството, непринудеността на комуникацията между нас, на чистотата във взаимоотношенията. Възхитихме се на запазените истински човешки ценности, недокоснати от влиянието на времето и съхранени, въпреки нелеките за живот климатични условия”, разказват авторите на експозицията.

 

Изложбата "Приказно Мароко” се организира от фондация "Девъм", с подкрепата на Столична Община и е продиктувана от интереса към историите и снимките на българските пътешественици. Паралелно с това възниква и идеята средствата от продадените фотокартини да се завърнат при вдъхновителите на това събитие под формата на подпомагане на образователните инициативи, които се провеждат в селището Хамлия – Сахара.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay