Средиземноморските видения на една италианка

Светлина, фигура, скорост

Средиземноморските видения на една италианка

Италианският културен институт в София е решил да отпразнува Международния ден на жената, като представи на българската публика една изключителна фотографска изложба на италианката Розета Месори. Експозицията, озаглавена "Средиземноморски видения. Светлина, фигура, скорост” ще бъде открита на 8 март 2011 г., в 19.00 ч. в Галерия "Райко Алексиев”, ул. Раковски, № 125 и ще остане отворена до 19 март.

 

Ще бъдат изложени 73 фотографии в тоналност сепия. Всички те са направени в периода 1996-2004 г., вдъхновени от Средиземноморието и Близкия Изток, както и от пътуванията на авторката в следните страни: Египет, Сирия, Ирак, Алжир, Мароко, Йордания, Йемен, Оман и Тунис. Фотографиите на Розета Месори грабват нашето внимание, за да ни разкажат за унесени места под неумолимото слънце, с изчистен контраст, където лицата и фигурите сякаш се изпаряват в атмосфера на безвремие.  

 

Цялостното фотографско проучване на Месори се вдъхновява от теориите на "Футуристичния фотодинамизъм” на Антон Джулио Брагалия, публикувани през 1911 г. Това, което представлява голям интерес за нея, е представянето на движението в чистата му форма, като сноп енергия, уловен отвъд границите на материята. От значение за нея е начинът, по който се гледа на Реалността, както и възприятието на всеки обект/субект като вълна, наблюдавана просто като "вибрация” или като едно магнитно поле.

 

Розета Месори живее и работи в Рим като професионален фотограф. Започва своята кариера като сценичен фотограф за киното (от 1983 до 1992 г.). Посещава курсовете по фотография на проф. Виктор Уго Контино в Академията за изящни изкуства в Рим и участва в семинари и лекции в Международния център по фотография в Ню Йорк. Именно в тази голяма метрополия започва нейното лично изследване на отношенията между пространство, време (като четвърто измерение в пространството) и енергия. Нейните фотографии са излагани в много държавни и частни галерии в Италия, както и в чужбина.

 

Който иска да се срещне на живо с нея, ще има този шанс на 9 март 2011 г. в 12 ч. Тогава италианската фотографка е поканена да води Майсторски клас в Нов български университет, в който ще говори за своя професионален и художествен опит пред студенти и всички онези, които се интересуват от фотография.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay