"Железният светилник" пламва на сцената

Произведението на Димитър Талев оживява в театър "Българска армия"

"Железният светилник" пламва на сцената

Овде дърво столовито,
столовито, грановито,
гранки му са до небеси,
а корени - сура земя;
гранки му са мили снаи,
а корени - синовите,
а връшките - мили внуци!

Народна песен

Едно българско семейство в някогашна Македония - тогава, когато тя все още е част от България. Битие, радости и скърби, душевни борби и трудни решения. Историята на Димитър Талев разказва за цял един род, който е своеобразно олицетворение на народа.

"Железният светилник" е първата творба от тетралогията на автора. Тя въвежда читателя в създаването на Глаушевия род, запознава го с ценностите и морала на възрожденските герои.

Поредицата разглежда края на петвековната робска действителност, като основен акцент са борбите за освобождение на Македония. Първият роман обаче е посветен на семейството, като онова устойчиво понятие, което е в състояние да съхрани род, вяра и надежди. Не е случайно и заглавието, съчетаващо сила и вяра в едно. Защото народът трябва да повярва в бъдещата свобода, а корените към това убеждение дават началото си точно от семейството.

Драматичните истории на Стоян, Султана, Лазар, Катерина и останалите членове на Глаушевия род вече се пресъздават на голяма сцена. Град Преспа е пренесен в театър "Българска армия", а датите, на които можете да гледате постановката следващия месец, са 2, 9 и 20 декември.

Режисьор е Асен Шопов, негово дело са и сценографията, както и музикалното оформление. В ролите на преспанските герои са Васил Михайлов, Татяна Цветкова (гост), Ангел Генов, Александра Сърчаджиева, Милен Миланов, Тигран Торосян, Меглена Караламбова, Йоана Буковска, Георги Кадурин, Антоанета Добрева - Нети, Явор Бахаров, Иван Ласкин, Георги Новаков, Никола Гълъбов, Стефка Янорова, Йордан Алексиев, Елена Райнова, Стойко Пеев и Мирослав Пашов.

18 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 03.02.2014|09:41
Книгите на Талев са повече от чудесни. Велик писател
1
Не е посочен 28.11.2011|18:58
За мен тази творба не е от силните в четирилогията на Талев. Чела съм я достатъчно пъти , за да преценя, че времената и нравите, които отразява са твърде далечни за мен и никога няма да ги разбера (а и не искам). "Преспанските камбани" и "Илинден" са много мащабни и стойности продължения. Виждам че много познати актьори ще участват, така че бих отишла на постановката, за да уважа най-вече тях.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay