Изборът на времето е безпощаден

Статично или изобразително?

Изборът на времето е безпощаден

Светът на изкуството е постоянно променяща се среда, в която тенденциите биват приемани и отхвърляни със скоростта на светлината. Той не може да съществува, ако около него се изграждат граници. Не би могъл да е статичен, защото "изкуство" е еквивалентно на "случващо се".


Двадесет години българското общество преодолява някакви свои, вътрешни борби, но така и не може да се откъсне от миналото. И някои творци живеят там. В миналото. А постоянните експозиции в музеите вече тридесет години градят историята на българското статично изкуство. Така де, изобразително!


От Софийска градска художествена галерия се опитват да осмислят неприятната ситуация. Това ще се случи чрез тяхната изложба "Изборът", която отваря врати днес – 27 май, петък – от 18:00 ч. Кураторът на проекта д-р Мария Василева е поканила 43-ма известни български историци на изкуството. Избраниците са от различни поколения и сфери на дейност – участие ще вземат преподаватели, научни работници, музейни уредници, директори на галерии, критици, куратори и изследователи на свободна практика.


Задачата на специалистите ще бъде да изберат по една творба от колекцията на СГХГ, без оглед на нейния жанр, период на създаване или използваните изразни средства. Единственото изискване е всеки творец да посочи произведението, което харесва и смята за важно, и да обоснове избора си в рамките на една страница текст.


Пейзажът на българската живопис стремглаво се променя, редом с класиците застават млади художници, които провокират смело. Целта на организаторите е да проследят какво превръща едно произведение в стойностно и издържат ли класическите творби на промените в изкуствоведските тенденции. И дали изборът на времето е безпощаден.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay