Огледалният образ на обществото в обектива на един гений

Гениалност и вдъхновение от Бресон

Да погледнем през погледа на Хенри Картие Бресон. Един от най-великите фотографи на 20ти век, останал в историята като "бащата на модерния фотожурнализъм".

 

"Самата фотография не ме вълнува. Просто искам да заснема частица от реалността."

 

Първият сблъсък с фотографията за него е много силно преживяване. Нов свят, напълно нова гледна точка, спонтанна и непредсказуема, разкрила се пред погледа му през обектива. Той си спомня как развълнувано е обикалял улиците, завладян от мисълта да хване живота в "клопката си".

Като журналист, Хенри Бресон е изпитвал огромна нужда да разкаже за своите мисли и преживявания. Поради тази причина всяка негова снимка носи със себе си история. Журналистическият му подход към истинността на хората и събитията, нагласата му към историята и новините и най-вече вярата му към ролята на обществото във фотографията, всички тези качества накуп превръщат фотографиите му в емблематични.

Според възгледите му достойнството трябва да е най-важното и водещото за всеки фотожурналист. За да бъде една снимка наистина стойностна тя трябва да бъде породена от любов и съзнание за това "как човек посреща съдбата си".

 

"Във фотографията най-малкото нещо може да е от най-голямо значение", пише той . "Лайтмотив може да бъде малка човешка особеност" Като анти-романтик той търси красотата в "нещата такива, каквито са, сега и в този момент".

 

Неговото виждане за заобикалящото ни определено ни въвлича в един различен поглед над нещата. Ако и вие сте любители на фотографията, може да разчупите начина на снимане, като вземете пример от великия Бресон.

"Ние рядко правим добри снимки. Първо трябва да издоиш кравата и да събереш много мляко, за да получиш накрая малко сирене." 

 

"Илюзия е, че снимките се създават от камерата – те се раждат от окото, сърцето и разума."

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay