Съединението между двама души и околния свят в "Ноктюрно - от прахта до сиянието"

Ноктюрно - от прахта до сиянието

Сдружение "По действителен случай" ще представи в понеделник, 24 януари, своя трети авторски независим проект "Ноктюрно - от прахта до сиянието" в сградата на Софийска градска художествена галерия на ул. Ген Гурко 1 (с вход откъм ул. "Княз Ал. Батенберг"). Началният час е 19.00, а билетите, с цена 10 лв., ще се продават само на място - непосредствено преди представлението.

 

"Ноктюрно - от прахта до сиянието" е авторски мултижанров пърформънс, построен на базата на изследване по темата за съединението между двама души и света, в който живеят. Какво става, когато искаме да спечелим нещо повече от любовта? Кое да продадем, за да оцелеем? "Ноктюрно" задава тези въпроси в достъпно нетрадиционен музикално динамичен вид.


"Какво разбирам аз от макроикономика? Той какво разбира? С какви решетки притиска тела...та ни в странни пози? Съдба например е от женски род. Икономиката от женски ли е? Какво може да ражда? Грижи ли се за малките си? Въобще ражда ли или люпи? По колко малки? С какво ги храни? С нас ли? ..." (из представлението)

 

По принцип ноктюрно е наименование на класическа триделна музикална форма с бавно темпо, ускорена средна част и множество мелодични украшения - подобен е и ритъмът на пиесата.
В първата й част авторите изследват баналните битови страни в отношенията на двама души, обикновените прашни проблеми, съпътстващи всяка връзка. Втората част е посветена на хората-тресчици, мятани насам-натам от бурните води на неподвластни на тях събития – икономиката, политиката и др. В третата част се открива съединението между двамата – по-силно дори от любовта.

 

В спектакъла участват актьорите Ирина Голева и Огнян Голев, бийтбоксърът Александър Деянов - Skiller и контрабасистката Мария Илчева. Ивайло Димитров е хореографът, а сценограф е Тони Кондев.

"Ноктюрно" вече получи и първото си официално признание - номинация "Икар 2011" за авторската музика на Мария Илчева и Skiller.

 

Сдружение "По действителен случай" е професионална, неправителствена, нестопанска, аполитична, религиозно неутрална и независима организация за съвременно алтернативно изкуство и култура, основана през 2008 г. в София. Те са част от учредителите на "Асоциация за свободен театър" и участват със свой представител в четиричлененния управителен съвет.


Творческият път на сдружението е свързан изцяло с изграждането и развиването на мултижанровостта, екипната творческа работа и авторското съчетаване на различни техники, умения и изкуства в един сценичен акт. Членовете са артисти на свободна практика, които работят за утвърждаване и популяризиране на стойностно българско независимо сценично изкуство.

 

Преди "Ноктюрно" ги познаваме с моноспектакъла "За жената отсреща” и пърформънса "Пеперудите са всъщност изтребители", награден с Икар за дебют през 2009 г. "По действителен случай" е и партньор в реализирането на два театрални проекта в репертоарните театри – "Грозният" в Театър София и "Мъртвата Дагмар – малката кибритопродавачка” на драматичната режисьорка Ида Даниел в Театрална работилница Сфумато. Именно за тази постановка Ида Даниел бе номинирана за Аскеер 2010 за изгряваща звезда.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay