Уникално издание за любовите на Яворов

За Яворов и любовта в „Не бой се и ела“

Любовите на Яворов – три изключителни жени успяват да трогнат сърцето и да бележат творчеството и живота на поета.

 

Книгата "Не бой се и ела" разказва за трите любовни истории на твореца, които го вдъхновяват да напише някои от вечните любовни стихотворения на литературата ни.

 

Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова. И трите принадлежат към известни, богати и уважавани семейства: Дора е дъщеря на заможен чифликчия от Добруджа, Мина – на един от най-богатите българи тогава, а Лора – на министър-председател на следосвобожденска България. Никое от трите семейства не приема поета, но това не може да унищожи любовното чувство. То оцелява като бледа теменуга сред тръни, в погледа на две хубави очи или в един стон на душата… За да се стигне до най-фаталната любов, започнала не къде да е, а на гробището – в Бианкур, на гроба на Мина. Любовта, която Яворов ще заплати с живота си.

 

Чрез книгата читателят може да проследи различните етапи от тези любови – влюбването, ухажването, споделеността на чувството, възторзите, ревността, кризисните моменти… – чрез писмата и стиховете (които са част от тези писма), разменени между Яворов и неговите любими, а също и чрез кореспонденцията и свидетелствата на хора от тяхното обкръжение.

 

Някои от документалните материали се публикуват за пръв път. За първи път пред публиката се разкрива и любовта на Яворов и Дора Габе. Неща, в които досега са били посветени само специалистите, занимавали се с Яворов, сега ще стигнат и до обикновения читател.

 

Самата Дора Габе в различни етапи от живота си е заявявала различни неща по повод връзката си с поета: от "Нито веднъж не ме е целувал” до поетическото си завещание "Женска кръв”, директно посветено на Яворов и изрично публикувано след смъртта й, което дава повод за твърдения, че той е бил първият мъж в живота й.

 

В книгата "Не бой се и ела” са обособени 4 дяла.

Първият – "Съзряване: Луди-млади” е посветен на съзряването на Яворов като поет и мъж.

Вторият дял в книгата е "Дора Габе: Теменуги”.

Третият е "Мина Тодорова: Две хубави очи”. В него се оглежда най-съзидателният период в творчеството и живота на Яворов – връзката му с Мина, дъщерята на изключително богатия еленски чорбаджия и общественик Юрдан Тодоров и сестра на близкия приятел на поета Петко Ю. Тодоров.

Четвъртият дял е "Лора Каравелова: Стон”.

През август на същата година – 1906-та, в която се запознава с Мина, Яворов среща и фаталната жена в своя живот, Лора Каравелова.

"Нашите съдби бяха решени в деня, когато си подадохме ръка” – признава поетът...

Останалото оставяме да откриете в книгата, да я прочете, преживеете и изстрадате заедно с него.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay