Мароко - кралство от друго измерение сред пясъците на Сахара

Мароко - кралство от друго измерение

Ако сте посетили изложбата на Любомир Керанов, наредена в "Чай във фабриката", интересът ви към приказно Мароко вероятно се е засилил. Вижте какво научихме ние за африканската държава и побързайте да допълните информацията с лични впечатления и наблюдения. Само не забравяйте да ги споделите с нас в рубриката ни Пътепис.

 

 

Мароко е специално място в Северозападна Африка, където надделява усещането, че животът те докосва, без да ти се натрапва. Това е и първото впечатление от мароканската атмосфера, което групата български пътешественици, придружили фотографа Любомир, споделят.

Безгранични незаети пространства, които знаеш, че няма да прекосиш, защото в своята необятност те внушават, че съществува само начало на пътя. И посока. Времето се отмерва не със стрелките на часовника, а с очакването за изгреви и залези, които спират дъха ти и те изпълват с благодарност, че си част от тази магия.

Всичко е акцент, който отнема правото на избор и на предпочитание - от насекомото върху пясъка, което пътува нанякъде, през изящната орнаментика на архитектурните творения и многообразието на битови форми, цветове и ухания на улицата… до детето, което тича волно по плажа, защото вече е избрало за своя посока свободата. Именно усещането и посланието за свобода е разковничето, което съвместява и доминира цялата палитра от образи и форми, хора и природа.

 

 

Какво трябва да знаем за Мароко преди да резервираме самолетните билети?

 

Официален език: арабски

 

Говорими езици: марокански диалект на арабския (дериджа), френски, испански и берберски, но за туристите е достатъчен и английският

 

Столица: Рабат

 

Най-голям град: Казабланка (основното пристанище в Северна Африка)

 

Валута: дирхам

 

Религия: ислям (99,6%)

 

Национален празник: 3 март

 

Интернет домейн: .ma


Девиз: За Бога, страната и краля!

 

Разстояние от София до столицата: 2 788 км.

 

Мароко е конституционна монархия, управлявана от Мохамед VI, коронясан на 30 юли 1999 г. За него местните вярват, че произхожда от пророка Мохамед, а родът му е на чело на държавата от 1956 г., когато е постигната мароканската независимост от Франция.

 

Кралството се гордее с дългата си крайбрежна ивица, която през Гибралтарския проток достига до Средиземно море. Съседите са не по-малко екзотични: Алжир (но границата между двете държави е затворена още през 1994 г.), Западна Сахара, Мавритания и испанските анклави Сеута и Мелила.

 

Сред жителите преобладават арабите, но има и много потомци на по-старите заселници - берберите, които представляват около 40% от днешното население. В южните райони може да срещнете и доста чернокожи мароканци - спомен от робството, което дълго време е съществувало в пустинята и сред оазисите.

Общото население на Мароко надхвърля 34 милиона души, от тях в столицата са се установили 2 милиона, а близо 9% от мароканците водят номадски или полуномадски начин на живот.


Кралството е кандидат за втори (след ОАЕ) световен търговски център на Арабските държави, което е гарант за развит туризъм - посещава се от 3,2 млн. туристи на година.

 

Януарските температури в Мароко рядко падат под 10 градуса, което звучи крайно примамливо, но пък през лятото на сянка термометрите скачат до 45. Тогава единственото спасение за туристите са шарените продавачи на вода, които кръстосват улиците с пълни мехове. Те, както и всички други търговци в страната, ще очакват да се пазарите за цената, затова предварително я завишават.

 

Най-популярни забележителности:

 

Мавзолей на Мохамед V в Рабат

Мохамед V е дядо на сегашния крал. Останал е в историята като последен султан и първи крал на Мароко след получаване на независимостта от Франция,. За изработването на мавзолея са похарчени 14 тона злато.

 

Джамия Хасан ІІ в Казабланка

Бижуто на съвременната ислямска архитектура. Построена е на брега на Атлантическия океан с капацитет 100 000 души. Тя е втората по големина джамия в света, а нейното минаре е най-високото на земята ( 210 метра). Достъпна е и за посетители от други религии.

 

Мулей Идрис

Свещено селце за мароканците. В него се намира гробницата на Мулей Идрис – основател на първата арабска династия в Мароко.

 

Маракеш

Познат като Червеният град заради характерното оцветяване на неговите сгради, но и като градът от "1001 Нощи”. Там се намира Джама ел Фна - най-оживеният площад в цяла Африка , както и най-големият традиционен пазар (суук) на Мароко.

 

Фез

Най-старият имперски град и столица по време на първата арабска династия. Неговата медина (старият град) е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Фес е домакин и на ежегоден фестивал на сакралната музика.

 

Университетът Ал Карауин във Фез

Той е най-старият университет на земята, функциониращ без прекъсване от осми век до днес.

 

Пещерата на Херкулес в Танжер

Според местната легенда Херкулес е бил затворен в дълбоката пещера, но със свойта уникална сила е пробил отвор и така се е образувала Африка. Близо до пещерата се намира фарът, където Средиземно море се влива в Атлантическия океан.

 

гр. Агадир

Перлата на мароканския туризъм - град с безкрайна плажна ивица, многобройни хотели, типичните марокански пазари и вечно лято.

 

гр. Тетуан

Градът на търговията - винаги препълнен с туристи и търговци, а улиците са обсипани със стоки от цял свят, но най- много от Испания.

 

гр. Уарзазате

Идеална начална точка за посещения на пустинята (Ерг Чеби и Мерзуга) и планината Атлас. Близо до града е разположен старинен комплекс, също включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство – градът-крепост Аит Бенхаду с най-добре запазеният касбах в Мароко.

15 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay