Сега е моментът да влезнем в главата на Верн

Да се почустваме като малкия Немо

Сега е моментът да влезнем в главата на Верн

Нова организация със седалище в Русе ще популяризира подводния туризъм у нас. Това става ясно от нейно съобщение на днешния 8-ми февруари, на който се отбелязва годишнина от рождението на известния писател фантаст Жул Верн.

 

Асоциацията се нарича "Техникал дайвинг България" (Technical Diving Bulgaria), а за председател на Управителния съвет е избран Мирослав Славчев, инструктор по техническо гмуркане.

 

Световният шампион по дълбочинно спускане под вода Паскал Бернабе е почетен член на организацията.

 

От асоциацията казват, че идеята им е да се занимават с подготовка, обучение и повишаване на водолазната си квалификация, а също да правят това и за хора извън организацията.

 

За популяризиране на подводния туризъм пък водолазите ще установяват местата, представляващи подводна туристическа атракция, ще организират мероприятия във връзка с достъпа до тях, както и с опазването им.

 

Освен това техническите гмуркачи ще работят за откриването и съхранението на подводни археологически и исторически обекти, ще издирват потънали плавателни съдове и обекти и ще съдействат на държавните институции за тяхното опазване.

 

Акценти в тазгодишните инициативи на асоциацията ще бъдат заниманията с подводна археология, както и дълбочинните курсове, които предстои да проведе за втори път в Созопол французинът Паскал Бернабе, постигнал единствен в света спускане на 330 метра под вода.

 

През тази година Асоциация "Техникъл дайвинг България” ще монтира различни съоръжения и ще се сформира полигон за обучение на водолази върху открития през 2010 г. по време на първите курсове на Бернабе у нас потънал кораб, съобщи Мирослав Славчев.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay