3 съвета за следродилния период

3 съвета за следродилния период
unsplash

Периодът след раждането е една от най-променящите живота — и често предизвикателни — стъпки в родителството. Не напразно се нарича "четвърти триместър": Вашето бебе все още расте, променя се и се адаптира с невероятна скорост... както и вие.

Не е необичайно родителите да се чувстват неподготвени за психическите и физическите промени, които се случват през следродилният период. Истината е, че по време на бременността получаваме хиляди съвети, много грижи и имаме достъп до много информация. След раждането обаче сякаш всички отстъпват и оставаме сами.

Ето 3 съвета за следродилния период, които ще ви помогнат да се чувствате по-добре:

1. Всяка майка има нужда от план за следродилния период

Чувате много за създаването на план за раждане, но не забравяйте за първите няколко седмици след пристигането на бебето. По-долу са предложени някои стратегии.  

Започнете да планирате рано  

До началото на третия триместър трябва да сте си изградили стратегия за първите седмици след раждането на бебето. Имате ли хора, на които можете да се обадите? Ще получите ли помощ от близки (баби, лели)? Важно е да имате отговор на тези и други въпроси, за да избегнете ненужно напрежение.

Не се притеснявайте да искате помощ

Всяка майка иска да успее да се справи сама, но всъщност в искането на помощ няма нищо лошо. Имайте превид, че ще бъдете изтощени в началото, така че е добра идея да има кой да ви помага вкъщи.

Направете проучване

Първите седмици от живота на бебето са трудни. Майките се сблъскват с най-различни проблеми- проблеми с кърменето, със съня, колики и т.н. Добре е да направите проучване и да се свържете с различни консултанти още преди раждането, за да откриете хора, които ви допадат и на които знаете, че можете да се доверите, при нужда.

Общувайте с други родители

Най-доброто, което можете да направите, е да общувате с други майки, преминали наскоро през това. Тези съвети са най-добрите, които можете да получите.

2. Проблемите със съня често влошават психичните проблеми след раждането, но те са нормални и лечими

Сънят е основен фактор

Всеки знае, че следродилният период се определя от липсата на сън. Бебето се храни на всеки 2-3 часа, което автоматично означава почти никакъв сън за майката. Това е шок за организма, тъй като буквално до преди няколко дни сте спали 7-8 часа на нощ, а сега това е невъзможно.

Сънят оказва влияние върху настроението, а настроението оказва влияние върху съня, така че всичко е свързано.

Следродилните промени в настроението са нормални

Промените в настроението са съвсем нормални както за периода на бременността, така и за след това. Леката депресия и тревожността са неща, които всяка майка изпитва, така че просто се опитайте да бъдете спокойни и изчакайте този период да премине. Добра идея е да говорите за притесненията си, така ще се почувствате по-добре.

Не са само майките

Всички родители са повлияни от появата на бебе в живота им, особено в днешно време, когато има повече очаквания към нераждащия родител. Имайте предвид, че за бащите също не е лесно. Те също се сблъскват с недоспиване, натоварване и стрес. Така ще не бъдете твърде критични към бащата. Добре е да проявявате взаимно разбиране и да се подкрепяте.

3. Използвайте технологиите

На днешно време технологиите са много развити, така че се възползвайте от тях. Има най-различни устройства, които могат да направят първите седмици с бебето много по-лесни.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay