8 ли е най-трудната възраст при децата?

8 ли е най-трудната възраст при децата?
Pexels

Имате чувството, че вашето 8- годишно дете си играе с кукли в един момент, а в следващия иска да бъде самостоятелно и казва, че е голямо? Това е съвсем нормално. 

Докато родителите се подготвят психически за училищния период или тайно се страхуват от идеята тяхното сладко бебе да стане тийнейджър, родителството на 8-годишно дете може да се стори най-трудната възраст, защото в крайна сметка това е преходът между детската градина и ранните тийнейджърски години.

Личността, темпераментът и околната среда на вашето дете влизат в битка и много неща се случват в развитието на растящия 8 или 9-годишен мозък и тяло, което допринася за това специфично за възрастта поведение.

Въпреки че децата в училищна възраст изискват по-малко обгрижване, социалните и емоционалните предизвикателства са доста по-големи. Спането вече не е мираж, но сега се занимавате с по-големи проблеми като когнитивното развитие и разбирането на социалните норми.

Погледнете по-отблизо вашето променящо се 8-годишно дете

Какво се случва в развитието на децата на тази възраст? Светът се отваря и вашето дете се готви да излезе и да го изследва. Ранната училищна възраст [по-специално възрастта 8- 9] бележи скок в растежа както умствено, така и физически, и особено емоционално. Този скок на растеж прави този период предизвикателство както за децата, така и за родителите. 

8-годишните имат големи когнитивни скокове, тъй като развиват по-напреднали езикови, математически и писмени умения. Те работят върху разбирането на причината и следствието и как работят нещата. Моралът и ценностите също започват да се развиват. В същото време двигателните умения напредват и въпреки че все още не е задължително да преминават през пубертета (въпреки че може да се случи рано), те стават по-съзнателни за растящите си тела.

Емоционалното развитие, означава, че децата експериментират с независимостта си и научават кои са. Те изпитват нарастващо желание да принадлежат към група и да намерят своето място в социалния ред, обикновено в училище.

С други думи, 8 и 9-годишните се ориентират в света по напълно нови начини, натискайки родителите си, докато отстояват своята независимост. Много родители съобщават за повишена упоритост или неприязън. Докато те експериментират с автономията, можете да очаквате детето ви да бъде изключително чувствително, взискателно и по-трудно за отглеждане.

Опитайте тези съвети, за да се ориентирате в отглеждането на 8-годишно дете

Понякога знанието, че дадена фаза е нормална и в крайна сметка ще премине, може да облекчи безпокойството. Но има стратегии, които родителите могат да използват, за да направят тази фаза една идея по-лесна.

Търпение

Първата стъпка? Търпение! Може да отнеме няколко дълбоки вдишвания, но разбирането, че детето ви е в средата на преход в развитието си, може да ви помогне да запазите хладнокръвие и да реагирате много по-добре. Трудно е да си 8 или 9-годишно дете, което от една страна иска да бъде голям човек, но в същото време се нуждае от прегръдка, когато ожули коленете си. 

Ограничете социалните мрежи

Социалните мрежи не са добри за психичното здраве на децата. Един фактор, който може да направи живота на 8-годишното дете по-сложен и в крайна сметка по-труден, е израстването в свят със социални мрежи. За децата на тази възраст може да бъде предизвикателство да се сравняват със своите връстници и социални норми в тази уязвима възраст. Ограничете социалните мрежи напълно или просто говорете с детето си за случващото се в тях.

Не контролирайте твърде много

От съществено значение е да тренирате и напътствате детето си, за да може да се научи да решава проблеми и да регулира емоциите си. Помогнете на детето си да се научи да идентифицира и управлява своите бързо развиващи се емоции и критично умение. Но в никакъв случай не прекалявайте с контрола. Можете да насърчите независимостта на детето, като му позволявате да си избира дрехите си или да прекарва повече време с приятели. 

Не забравяйте, че детето ви все още се нуждае от вас, дори когато ви отблъсква

Вашето дете се нуждае от подкрепа и граници, дори когато върти очи и недоволства. Трудно е да си дете на този етап... Докато работите върху комуникацията и доверието на тази възраст, вие ще създадете солидна основа за връзката си, докато навлизате в тийнейджърските години. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay