Безопасно ли е бебето да спи в прегръдките ви, според консултантите по сън

Безопасно ли е бебето да спи в прегръдките ви, според консултантите по сън
Pexels

В първите дни на родителство няма нищо по-хубаво от това да се наслаждавате на сладки гушкания с бебето си, докато дреме на гърдите ви. Всъщност в етапа на новородено по-голямата част от дрямките на вашето бебе вероятно ще бъдат контактни дрямки. Но безопасни ли са? 

Ето какво трябва да знаете, за да бъдете сигурни, че всички контактни дрямки на вашето бебе са безопасни:

Какво представляват контактните дрямки?

Контактните дрямки са следното; дрямка, която насърчава контакта кожа до кожа с вас и вашето бебе, когато държите бебето в ръцете си, докато спи. Дрямките в слинга, в ръцете или на гърдите ви се считат за контактни дрямки.

Бебетата обичат контактната дрямка, защото им помага да се чувстват топло и сгушено, подобно на това, което са чувствали в утробата. Контактната дрямка също насърчава освобождаването на окситоцин (както за майката, така и за бебето), насърчавайки свързването и дори може да помогне за регулиране на телесната температура и честотата на дишане на вашето бебе. Това е една от основните причини незабавният контакт кожа до кожа да е толкова важен веднага след раждането.

Повечето родители ще открият, че новороденото им бебе ще подремва дълго, понякога до три часа, но когато е поставено в креватче или кошарка, то се затруднява да спи повече от 30 или 45 минути. Това е напълно нормално и очаквано, тъй като вашето бебе се приспособява да спи на твърда и равна повърхност, което е много различно от това как е спало в утробата!

Разбира се, бебетата биха предпочели да спят притиснати до своята майка, но това често може да стане разочароващо като родител, ако имате нужда от почивка или трябва да подремнете. Това често е причината родителите да решат да започнат да спят заедно или да споделят леглото, защото бебето им се затруднява да спи в отделно място за сън.

По какво се различава контактната дрямка от споделянето на легло?

Когато спят заедно, родителите всъщност споделят едно легло с бебето си за дрямка, нощен сън или и двете, и обикновено родителите спят, когато бебето им спи. Въпреки че има много страни по света, където това се счита за норма, съвместният сън не е препоръчителна практика за бебета на възраст 0-12 месеца, поради повишен риск от синдром на внезапна детска смърт.

Безопасни ли са контактните дрямки?

Контактните дрямки са напълно безопасен вариант за вашето бебе, стига да се изпълняват правилно. По време на контактна дрямка родителите трябва да са будни и нащрек, а не на ръба да заспят. Най-безопасният начин бебетата да се свържат с дрямка е да спят в ръцете на родител, докато той седи в люлеещ се стол, на дивана или на леглото, важното е да бъде напълно нащрек.

Позата също е важна. Когато държите бебето си за сън, трябва да се уверите, че дихателните му пътища са отворени, че не е прегърбено напред и няма риск да падне от вас.

Ако се чувствате сънливи, докато държите бебето си, най-добре е вместо това да го оставите да легне в креватчето или кошарата.

За да направите това, можете внимателно да преместите бебето си в неговото място за сън, след като то е заспало върху вас. Дори дрямката в креватчето да продължи само 20 или 30 минути, не се отказвайте! Ще отнеме време на вашето бебе да свикне да спи самостоятелно, но е важно да продължавате да се опитвате.

Кога бебето ми трябва да започне контактна дрямка?

Бебетата могат да започнат контактна дрямка като новородени. Когато бебето порасне, добре е да ограничите контактните дрямки до една на ден. Защото контактните дрямки стават по-трудни, тъй като бебето ви става по-тежко и става по-разсеяно и осъзнава околната среда.

Кога трябва да се спрат контактните дрямки напълно?

След като бебето ви излезе от етапа на новородено (след 3-месечна възраст) и вече не е в това състояние на постоянна сънливост, може да откриете, че контактната дрямка е твърде стимулираща за вашето бебе и то всъщност предпочита тъмната и тиха среда. Тогава много семейства решават, че е добър момент да спрат контактната дрямка.

За да помогнете за преминаването към креватче или кошарка вместо контактни дрямки, не забравяйте да настроите пространството за сън на вашето бебе, така че да е тъмно, хладно, тихо и без силни миризми. 

Може да отнеме известно време да преместите бебето си в неговото креватче/кошарка за дрямка, но не забравяйте, че това не е процес за една нощ. Последователността е ключова. И след като бебето свикне, вие ще можете да се насладите на така необходимото време насаме, докато бебето ви дреме сладко в безопасното си място за сън.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay