Защо е опасно да бъдете "родител хеликоптер"?

Защо е опасно да бъдете "родител хеликоптер"?
Canva

Родителството не е лесно и всяко семейство трябва да намери своя собствен път. Независимо дали ще станете родител за първи път или детето ви излиза от фазата на новородено, важно е да се опитате да разберете кой стил на родителство е подходящ за вас. Т.нар. "хеликоптер" е често срещан избор, въпреки че получава много критики през последните няколко години.

Ето какво включва този тип родителство и какви са недостатъците от използването на този метод за вашето семейство.

Терминът "родител хеликоптер" се използва за описване на родителски стил, при който родителите са изключително ангажирани в живота и дейностите на своето дете, като се опитват да контролират всички аспекти от неговия живот. Този стил на родителство е наречен "хеликоптер", защото, подобно на летателното средство, те се вдигат във въздуха и следят всичко, което се случва с тяхното дете, често без да му позволяват достатъчно пространство за самостоятелност и вземане на решения.

Ето някои от характеристиките:

Прекомерен контрол: Родителите хеликоптери се стремят да контролират всичко във връзка с детето - от учебните постижения до социалните взаимоотношения.

Прекомерно ангажиране: Те обикновено са изключително ангажирани и инвестирали значително време и енергия в живота на детето.

Страх от риска: Родителите хеликоптери се опитват да предпазят детето си от всички рискове и трудности, които може да срещне.

Слаба самостоятелност: Този стил на родителство може да ограничи развитието на самостоятелност при децата, тъй като стават неспособни да вземат собствени решения и да поемат отговорност.

Въпреки че родителството хеликоптер може да произтича от добри намерения и грижи, това може има и негативни последици. Децата могат да изпитват стрес, да им липсва вяра в собствените си умения и да имат трудности при развиването на самостоятелност. Въпреки това, е важно да се отбележи, че всякакъв родителски стил се проявява в различен степен и форма, и важно е родителите да откриват баланс, който подкрепя здравословното развитие на детето им.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay