Защо не бива да принуждаваме децата си да изяждат всичко

Защо не бива да принуждаваме децата си да изяждат всичко

Родителите често се оплакват, че децата им се хранят като пиленца, малко тук-там, но рядко довършват цялата си храна. Въпреки че семействата играят основна роля в хранителното поведение на децата, важно е да не допускате грешки, които да повлияят отрицателно на децата ви. Във всяко трето семейство, родителите принуждават децата да изяждат цялата порция, но това всъщност е доста лош навик. Ето защо:

1. Децата може да не получат шанс да развият здравословна връзка с храната

Децата трябва да имат шанс да развият интуитивно хранене и да могат да разберат кога са гладни и кога са сити. За да се насърчи развитието на нормално хранително поведение, за тях е важно да могат да решат колко искат да ядат и да спрат да ядат в момента, в който тялото и умът им са напълно удовлетворени. 

2. Храненето се превръща в измерване на "успеха"

Храненето е естествено и няма нужда да хвалите малките деца, че се хранят добре. Когато го правим, тази похвала ги кара да се чувстват по-несигурни. Друга грешка, която родителите могат да направят, е да се карат на децата, когато не са изяли всичко от чиниите си, което също е вредно за развиващите им се хранителни навици. 

3. Това отнема контрола на детето върху собственото му тяло

Прекрасно е, когато децата умеят да управляват това, което се случва с телата им, както правят възрастните. И докато се опитваме да се уверим, че нашето мъниче се храни достатъчно, може да пречим на този процес. Специалистите предлагат да се практикува "автономна подкрепа", като се даде възможност на децата да се саморегулират, да правят избор и да създават граници. 

Защо не бива да принуждаваме децата си да изяждат всичко

4. Връзката между тялото и мозъка може да отслабне

Когато ядем, мозъкът получава сигнали от храносмилателните хормони, засилвайки чувството за ситост. И когато родителите не позволяват на децата да слушат мозъка си, учените ни предупреждават, че това може да причини дългосрочни проблеми. Преяждането и в резултат на това затлъстяването сред децата е свързано с по-лошо когнитивно функциониране.

5. Това увеличава риска от затлъстяване

Всяко пето дете страда от затлъстяване, емоционално хранене или просто физически безсмислено поставя храна в устата си. Проучванията показват, че даването на прекалено големи порции на децата и принуждаването им да ядат повече, отколкото желаят, е често срещана причина за преяждането и наднорменото тегло.

6. Децата може да започнат да мразят здравословната храна

Ако опитът с храната, която родителите предлагат, е отрицателен, тогава има шанс детето да избягва този тип храна. Поради естествения страх от непозната храна, нормално е децата да отказват да ядат някои продукти в началото, но когато отказът от ядене е подложен на натиск да се яде, има голяма вероятност асоциацията с този продукт да не бъде положителна, и хлапето може да развие отвращение към здравословните храни, които родителите му предлагат.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay