Какви са симптомите на ранна бременност?

Какви са симптомите на ранна бременност?
Pexels

Чудите се дали може да сте бременна? Единственият начин да разберете със сигурност е като си направите тест за бременност.

Но има ранни симптоми на бременност, които могат да сочат тази възможност. 

Ето какво да търсите:

Всички жени ли получават ранни симптоми на бременност?

Всяка жена е различна. Такива са и техните преживявания от бременността. Не всяка жена има едни и същи симптоми или дори една и съща жена в една бременност до следващата.

Освен това, тъй като ранните симптоми на бременност често имитират симптомите, които може да изпитате точно преди и по време на менструация, може да не осъзнаете, че сте бременна.

Това, което следва, е описание на някои от най-честите ранни симптоми на бременност. Трябва да знаете, че тези симптоми може да са причинени и от други неща, освен от бременност. Така че фактът, че забелязвате някои от тези симптоми, не означава непременно, че сте бременна. Единственият начин да разберете със сигурност е с тест за бременност или преглед при гинеколога.

Зацапване и спазми

След зачеването оплодената яйцеклетка се прикрепя към стената на матката. Това може да причини един от най-ранните признаци на бременност - зацапване и понякога спазми.

Това се нарича имплантационно кървене. Това се случва някъде от 6 до 12 дни след оплождането на яйцеклетката.

Спазмите приличат на менструални спазми, така че някои жени погрешно приемат тях и кървенето за началото на цикъла си. Кървенето и спазмите обаче са леки.

Освен кървене, жената може да забележи бял, млечен секрет от  влагалището. Това е свързано с удебеляването на стените на влагалището, което започва почти веднага след зачеването. Повишеният растеж на клетките, покриващи влагалището, причинява отделянето.

Това отделяне, което може да продължи през цялата бременност, обикновено е безвредно и не изисква лечение. Но ако има лоша миризма, свързана с изхвърлянето, или усещане за парене и сърбеж, уведомете вашия лекар, за да може да провери дали имате гъбична или бактериална инфекция.

Промени в гърдите

Промените в гърдите са друг много ранен признак на бременност. Нивата на женските хормони се променят бързо след зачеването. Поради промените, гърдите може да се подуят или изтръпнат седмица или две по-късно. Или може да се чувстват по-тежки или по-пълни или нежни на допир. Областта около зърната, наречена ареола, също може да потъмнее.

Други неща могат да причинят промени в гърдите. Но ако промените са ранен симптом на бременност, имайте предвид, че ще отнеме няколко седмици, за да свикнете с новите нива на хормоните. Но когато се случи, болката в гърдите трябва да намалее.

Умора

Чувството за силна умора е нормално по време на бременност, започвайки в началото.

Жената може да започне да се чувства необичайно уморена една седмица след зачеването.

Защо? Често е свързано с високо ниво на хормон, наречен прогестерон, въпреки че други неща - като по-ниски нива на кръвната захар, по-ниско кръвно налягане и стимулиране на производството на кръв - могат да допринесат.

Ако умората е свързана с бременността, важно е да си почивате много. Яденето на храни, които са богати на протеини и желязо, може да помогне за компенсирането му.

Гадене (сутрешно гадене)

Сутрешното гадене е известен симптом на бременността. Но не всяка бременна жена го получава.

Точната причина за сутрешното гадене не е известна, но хормоните на бременността вероятно допринасят за този симптом. Гаденето по време на бременност може да се появи по всяко време на деня, но най-често сутрин.

Също така, някои жени жадуват или не могат да понасят определени храни, когато забременеят. Това също е свързано с хормонални промени. Ефектът може да бъде толкова силен, че дори мисълта за това, което е била любима храна, може да преобърне стомаха на бременната жена.

Възможно е гаденето, апетита и отвращението от храна да продължат през цялата бременност. За щастие, симптомите намаляват при много жени на около 13-та или 14-та седмица от бременността.

Междувременно не забравяйте да се храните здравословно, така че вие ​​и вашето развиващо се бебе да получавате основни хранителни вещества. Можете да говорите с вашия лекар за съвет относно това.

Пропусната менструация

Най-очевидният ранен симптом на бременността – и този, който подтиква повечето жени да си направят тест за бременност – е липсата на цикъл. Но не всички пропуснати или забавени периоди са причинени от бременност.

Освен това жените могат да получат известно кървене по време на бременност. Ако сте бременна, попитайте вашия лекар какво трябва да знаете при кървене. Например, кога кървенето е нормално и кога е признак за спешен случай?

Има причини, освен бременността, за липса на цикъл. Може да се окаже, че сте качили или загубили твърде много тегло. Хормонални проблеми, умора или стрес са други възможности. Някои жени пропускат цикъла си, когато спрат да приемат противозачатъчни хапчета. Но ако менструацията закъснява и е възможна бременност, може да искате да си направите тест за бременност.

Други ранни симптоми на бременност

Бременността води до промени в хормоналния баланс. И това може да причини други симптоми, които включват:

  • Често уриниране. За много жени това започва около шестата или осмата седмица след зачеването. Въпреки че това може да бъде причинено от инфекция на пикочните пътища, диабет или употреба на диуретици, ако сте бременна, най-вероятно се дължи на хормонални нива.
  • Запек. По време на бременност по-високите нива на хормона прогестерон могат да ви доведат до запек. Прогестеронът кара храната да преминава по-бавно през червата. За да облекчите проблема, пийте много вода, спортувайте и яжте много храни с високо съдържание на фибри.
  • Промени в настроението. Те са чести, особено през първия триместър. Те също са свързани с промени в хормоните.
  • Главоболие и болки в гърба. Много бременни жени съобщават за често леко главоболие, а други изпитват болки в гърба.
  • Замаяност и припадък. Те може да са свързани с разширяване на кръвоносните съдове, понижаване на кръвното налягане и понижаване на кръвната захар.

Бременната жена може да има всички тези симптоми или може би само един или два. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay