Ръководство стъпка по стъпка за комбинирано хранене на бебе

Ръководство стъпка по стъпка за комбинирано хранене на бебе
Pexels

Натискът да храните бебето си по така наречения "правилен" начин е реален. Толкова много майки и бъдещи майки се чувстват натоварени, когато обмислят кърменето, но ето истината: най-добрият вариант е този, който работи за вас и вашето мъниче, и нищо не е на всяка цена.

Комбинираното хранене е опция за родители, които искат предимствата и на двете опции. При комбинирано хранене вашето бебе суче и се храни от шише или с изцедено мляко, или с адаптирано мляко (или и двете). Красотата на комбинираното хранене е, че е 100% персонализирано.

Има толкова много причини да изберете комбинирано хранене. Натовареният работен график може да означава, че изпомпването не е възможно или не осигурява достатъчно количество мляко. Може би вашето количество мляко е по-малко, отколкото сте се надявали, така че добавянето на адаптирано мляко премахва част от напрежението. Комбинираното хранене също така дава възможност на другите да помогнат, за да имате момент за себе си.

Каквато и да е причината, изборът е ваш. Ако обмисляте комбинирано хранене, не забравяйте да разговаряте с вашия педиатър или консултант по кърмене, за да сте сигурни, че го правите правилно, след което можете да използвате нашето ръководство стъпка по стъпка:

Стъпка 1: Осигурете на бебето удобни шишета

Консултантите по кърмене обикновено препоръчват въвеждане на шишето на възраст между 4 и 6 седмици, за да се даде време на кърмата да се установи и бебето да овладее сученето. Все пак можете да започнете по-рано, ако е необходимо, но задължително избирайте подходящи биберони за шишетата.

Ако за първи път бебето ви използва шише, оставете някой друг да го нахрани, ако е възможно (това е чудесен момент за изцеждане, ако планирате да включите кърма в шишетата). И не се изненадвайте, ако вашето мъниче първоначално отхвърли бутилката. Някои бебета преминават от кърмене към хранене с шише без оплаквания, докато други се нуждаят от допълнително насърчение (добре дошли в родителството; където няма две еднакви бебета). Не го насилвайте. Просто опитайте отново на следващия ден.

Стъпка 2: Въведете адаптираното мляко

Следва: избор на адаптираното мляко. Има толкова много възможности – органични, растителни, за чувствителни стомаси и др. Още веднъж, изборът наистина зависи от това какво работи за вашето семейство и бебе (и винаги можете да обсъдите това подробно с вашия педиатър).

Стремете се да въвеждате адаптирано мляко, когато знаете, че бебето ви е гладно, в идеалния случай няколко часа след последното кърмене. Опитайте се да започнете с едно или две хранения с адаптирано мляко през първата седмица, с интервал от няколко дни, за да помогнете на бебето да свикне с новата храна. Постепенното и внимателно намаляване на сесиите за кърмене също помага за ограничаване на запушени канали или мастит (въпреки че може да се наложи да се изцеждате първоначално).

Подобно на предлагането на бутилка, може да отнеме много грешки и време, за да откриете какво работи за вашето бебе. Очаквайте леки храносмилателни промени, докато бебето се адаптира към новия източник на храна. Бебешките изпражнения ще изглеждат по-различно при хапване на адаптирано мляко и понякога ще забележите малко повече газове, докато храносмилателната система на вашето бебе се адаптира. Можете също така да комбинирате адаптирано мляко с кърма, за да улесните прехода. 

Стъпка 3: Експериментирайте с график, който работи за вас

Докато навлизате в рутината на хранене с шише и адаптирано мляко, експериментирайте, за да видите какво работи за вас и вашето бебе. Подобно на родителството, няма един правилен начин за комбинирано хранене.

Започнете, като помислите кога искате да замените кърменето с шише. Ако планирате да осигурите адаптирано мляко, докато сте далеч от бебето си на работа или извън дома, ще трябва да прецените колко ще яде бебето ви въз основа на това колко часа ви няма.

Ако планирате да кърмите през деня, но предлагате адаптирано мляко или изцедена кърма през нощта, вашият график трябва да следва часовете на нощните хранения на бебето.

Създаването на груб график може да ви помогне да се чувствате уверени, че бебето ви получава достатъчно. Не е нужно да се придържате перфектно към графика, но може да ви помогне да визуализирате как комбинираното хранене да работи за вас. Когато се съмнявате, консултантът по кърмене може да ви помогне да определите от какво точно количество се нуждае вашето бебе.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay