Стратегии за спокойни нощи за млади родители

Стратегии за спокойни нощи за млади родители
Pexels

Да станеш родител е вълнуващо приключение, но също така означава много нощни хранения и смяна на пелени. Всичко това може да доведе до голям проблем – недоспиване. Тази умора може да затрудни функционирането, както и грижата за бебето. Много е важно родителите да спят достатъчно, не само заради себе си, но и за да се уверят, че осигуряват най-добрата грижа за своето новородено бебе.

Ето как младите родители могат да се справят с тази липса на сън и да намерят начини да си починат повече през нощта:

Създаване на режим

Разбирането на тънкостите на съня на вашето бебе е важна част от родителството. Навлизането в постоянен режим на сън може да направи чудеса не само за вашето бебе, но и за вас. В крайна сметка, когато вашето бебе спи по-добре, вие също!

Защо последователната рутина на съня е толкова важна? В някои отношения бебетата са точно като нас – намират утеха в това да знаят какво следва. Рутината преди лягане може да осигури точно това. Тя сигнализира на бебето, че е време да се отпусне и да се подготви за сън.

Това помага да се настрои телесният им часовник и в крайна сметка води до по-добри модели на сън. И така, как можете да създадете добра рутина за лягане? Ето няколко полезни съвета:

3 съвета за създаване на рутина за лягане за вашето бебе

Създайте спокойна среда: Това може да означава приглушаване на светлините, намаляване на силните шумове или пускане на тиха приспивна музика. Ключът е да създадете спокойна атмосфера, която приканва към сън.

Включете релаксиращи дейности: Популярен е бебешкият масаж. Внимателното масажиране на вашето бебе може да му помогне да се отпусне и да освободи напрежението. Плюс това, това е прекрасен начин да се свържете с вашето малко дете.

Четене на приказка преди лягане: Дори бебето ви все още да не разбира думите, успокояващият звук на гласа ви може да бъде много приятен за него.

Сега, докато рутинните процедури са страхотни, не забравяйте, че гъвкавостта също е важна. Може да има нощи, когато рутината просто не работи и това е ОК.

Управление на нощните събуждания

Трудно ли ви е, когато вашето мъниче се буди често през нощта? Не сте сами. Бебетата често се събуждат, защото са гладни, имат нужда от смяна на пелените или просто искат малко комфорт. Ето какво можете да направите, за да улесните нещата:

3 съвета за справяне с нощните събуждания

Предлагайте нежно успокоение: Когато бебето ви се събуди, опитайте леко да го полюлеете, да му пеете приспивна песен или да го прегърнете. Това може да му помогне да се чувства сигурно и обичано и може да заспи по-бързо.

Запазвайте спокойствие: Поддържайте слаби светлини и тихи звуци през нощта. Това казва на вашето бебе, че не е време за игра, така че то се научава да заспива отново, след като бъде нахранено или преоблечено.

Насърчавайте самоуспокояването: Някои бебета могат да се научат да заспиват сами. Опитайте да им дадете малка, безопасна играчка за държане или ги оставете да намерят собствените си пръсти или палци, които да смучат.

Модели на сън и етапи на растеж

Бебетата не са като възрастните – техните модели на сън се променят много, докато растат. В началото те спят много, но на кратки периоди. С напредване на възрастта те започват да спят по-дълго, но може да се събуждат повече през нощта. Това е само част от тяхното развитие.

И така, какво можете да направите, за да помогнете на вас и вашето бебе да спите по-добре?

Как да помогнем на бебето да спи по-добре?

Разберете неговия сън: Вашето бебе ще премине през различни етапи на сън, докато расте. Например новородените спят 16 до 18 часа на ден, но само по 1 до 2 часа накуп. Когато навършат около шест месеца, повечето бебета започват да спят през нощта.

Коригирайте рутината си: С порастването на вашето бебе навиците му за сън ще се променят. Опитайте се да коригирате съня му според възрастта и растежа му. Това може да означава промяна на времето за лягане или дрямка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay