Диетата по време на бременност може да доведе до затлъстяване при детето

Внимавайте какво ядете, докато сте бременна

Диетата по време на бременност може да доведе до затлъстяване при детето

Храната, която жената приема по време на бременност, може да промени ДНК-то на детето и да увеличи риска му от затлъстяване, съобщава BBC.

 

Това гласи ново изследване, ръководено от професор Кийт Годфри от Университета в Саутхемптън.

 

Учените смятат, че развиващото се бебе се опитва да се адаптира към околната среда, в която ще се роди, като се ориентира според организма на майката, ето защо неговото ДНК се променя.

 

Проучванията при животни показват, че промените в диетата могат да променят функцията на гените, като този процес е по-известен като епигенетични промени.

 

За целта на изследването учените взели проби от пъпната връв и следили за "епигенетични маркери". Резултатите показали, че децата на майките, който приемат богата на въглехидрати храна, притежават тези маркери.

 

Това разкрива силната връзка между маркерите и затлъстяването на дететето във възрастта между шест и девет години.

 

"Учудващо е, че това обяснява една четвърт от разликите в масата на децата след шест - девет години", отбелязва професор Годфри.

 

Промените са забелязани в RXRA гена, който е свързан с рецепторите за витамин А, който отговаря за начина, по който клетките разграждат мазнините. Ефектът обаче не зависи от това колко слаба или не е майката.

 

По думите на професор Годфри резултатите от проучването потвърждават тезата, че жените трябва да следват съветите за диетата си по време на бременност, тъй като храненето може да има дългосрочно влияние върху здравето на бебето след раждането му.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay