Спестовникът в джоба ми

Умни портфейли

Спестовникът в джоба ми

Едва ли има жена, която да не си е позвоялвала да прекали с харчовете. И въпреки че понякога това е съвсем осъзнато решение, винаги след това съжаляваме, че сме се поддали на изкушенията. Сега, благодарение на специалист от Масачузетския технологичен институт и изобретените от него "умни" портфейли, проблемът може да бъде разрешен.

Джон Кестнър е създал три различни портфейла от серията "Proverbial Wallets", които "казват" кога парите свършват. И трите портфейла имат чип с Bluetooth връзка и информацията за банковата сметка на собствениците им постоянно се актуализира.

Единият от трите портфейла, "Mother Bear" /"Мама Меца"/, е проектиран така, че става все по-труден за отваряне с намаляването на парите на потребителя. Той може да бъде програмиран да работи с определен месечен бюджет.

Портфейлът "Peacock" /"Паун"/ расте и се свива съобразно банковия баланс на собственика си. Предназначен е да възпрепятства неразумните харчове.

Третият портфейл, "Bumblebee" /"Земна пчела"/, вибрира и бръмчи гневно всеки път, когато потребителят харчи пари. Продължителността на бръмченето се определя от количеството на изхарчените пари.

"Често ни е трудно да контролираме потребителските си импулси и така се получава разминаване между решения и последствия", казва Кестнър. На този етап портфейлите са прототипи, но ако потребители и банки проявят интерес, те могат да бъдат пуснати в масово производство, се казва в изявление на Масачузетския технологичен институт.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay