Защо ни се пие вода, след като ядем пица?

Защо ни се пие вода, след като ядем пица?
Pexels

Пицата е едно от най-популярните ястия  в света, което предизвиква  не само апетит, но и жажда.  Неговата привлекателност се крие  в комбинацията от различни съставки  като  сирене, доматен сос, месо, зеленчуци и подправки,  създаващи уникален вкус и аромат. В същото време обаче съдържа и  много сол.

"Голямото количество натрий в състава му  допринася за задържане на вода в организма , което води до  дехидратация и подуване.  Това се забелязва на следващия ден или до няколко часа след изяждането на ястието”, обясни диетологът Мария Капралова.

Факт е, че  много видове пица съдържат месни съставки,  като пеперони или колбаси. Това също включва сирене, бекон и пилешко филе, които са с високо съдържание на сол. В допълнение към натрия, тези храни съдържат протеини и мазнини, които изискват много течности, за да бъдат разградени от тялото.

Допълнителни съставки като маслини, мариновани гъби, кисели краставички и аншоа също допринасят за дехидратацията. Сами по себе си, в малки количества, те са полезни, но комбинацията им  може да навреди на организма.

Тестото влошава ситуацията. Висококачественото пшенично брашно в разделен вид е чиста глюкоза, тоест захар. Въглехидратите в големи количества водят до скок на инсулин в кръвта, което също провокира жажда. Тялото се опитва да стабилизира ситуацията и съотношението на солите и течностите, като пречиства кръвта, като същевременно натоварва бъбреците.

Инсулинът е протеинов хормон, който се произвежда в панкреаса. Той е отговорен за метаболизма на въглехидратите и протеините в много тъкани на тялото. Основната му роля в човешкото тяло е да доставя енергията, която получаваме от храната, до клетките.

Ето защо е много важно да не забравяте да пиете достатъчно вода след пица, за да улесните тялото да се справи с такова количество сол.

По принцип жаждата след пица е нормално явление, свързано с повишеното съдържание на сол в ястието. Въпреки това е по-добре да изберете по-малко мазни варианти на тесто без мая с по-малко въглехидрати.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay