Хризантеми- класиката на есента

Хризантеми- класиката на есента
unsplash

Хризантемите са красиви цветя, популярни сред градинари и цветари поради разнообразието от цветове и форми, които предлагат. Ако планирате да отглеждате хризантеми, е важно да знаете следното:

Разновидности на хризантемите: Има много различни видове и сортове хризантеми, които се различават по височина, цвят на цветовете и форма на цветятата. Някои от тях са подходящи за градина, докато други се отглеждат като стайни растения.

Избор на място: Хризантемите предпочитат слънчеви места. Избягвайте места с прекалено гъста сянка, тъй като това може да намали броя на цветовете и да наруши формата на растението.

Подходяща почва: Хризантемите предпочитат добре дренирана, плодородна почва с неутрално до слабо кисело pH.

Засаждане: Засаждайте хризантемите през пролетта или ранната есен. Отстоянието между растенията зависи от разновидността, но обикновено се препоръчва да оставите около 30-60 см между растенията.

Поддържане и поливане: Редовното поливане е важно по време на растежа и цъфтежа. Земята трябва да се поддържа влажна, но не прекалено. Отстранявайте прецъфтелите цветове, за да насърчите появата на нови пъпки.

 

Разреждане и подрязване: Някои хризантеми се нуждаят от разреждане, за да се осигури достатъчно място за растеж. Това се прави обикновено през пролетта. Подрязването на растението преди цъфтеж може да доведе до по-компактна и богата на цветове форма.

Подготовка за зимата: В зависимост от климата, някои хризантеми могат да се отглеждат като многогодишни растения, докато други се отглеждат като едногодишни. В студени райони, е важно да предприемете подходящи мерки за зимна защита.

Важно!: Хризантемите са известни със съдържанието на пиретроидни алкалоиди, които са токсични за някои вредители. Тези алкалоиди обаче могат да бъдат раздразнителни и за хората с чувствителна кожа или алергии.

За да успеете с отглеждането на хризантемите, е важно да се информирате за специфичните изисквания на разновидността, която планирате да отглеждате, и да предоставите подходящите условия за техния растеж и цъфтеж.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay