Историята на Том Круз

Историята на Том Круз

Том Круз е един от най-популярните и най-добре платените актьори в Холивуд. Неговите филми са натрупали повече от 10 милиарда долара, което го прави една от най-големите филмови звезди на всички времена.

С почти 60 години живот и 41-годишна кариера, Круз остави незаличима следа в световната култура.

Том Круз е роден на 3 юли 1962 г. в Ню Йорк. Син на електроинженер и учител, той е едно от 4-те деца в семейството. Когато Круз е на 16, майка му напуска баща му и се премества в Синсинати. Там младият Круз проявява силен интерес към актьорството, като участва в няколко училищни пиеси.

Когато навършва 18 години, Круз се мести в Лос Анджелис, за да преследва мечтата си да стане актьор. След като се появява като статист в няколко телевизионни предавания, той получава малка роля във филмите от 1981 г., "Безкрайна любов" и "Кадети".

През 1983 г., известният режисьор Франсис Форд Копола избира Круз за филма "Аутсайдерите", заедно с някои от най-обещаващите актьори по онова време, като К. Томас Хауъл, Мат Дилън, Патрик Суейзи, Роб Лоу, Емилио Естевес и Ралф Макио. Изпълненията на целия актьорски състав били много добре приети и отворили врати за няколко проекта за всеки от тях.

През същата година, Круз участва в още 2 филма- "Рискован бизнес" и "Правилният избор". Тези два филма правят Том Круз популярен. 

1986 е годината, в която Том Круз получава главната роля в Top Gun, филм, който го утвърждава като суперзвезда. Успехът на продукцията бил толкова голям, че предизвиква началото на индустрията за отдаване под наем на видеокасети. Същата година Круз получава главната роля в "Цветът на парите", филм на Мартин Скорсезе, който е номиниран за няколко награди "Оскар".

През 1988 г. се появява в Cocktail and Rain Man. Последният спечели 4 награди Оскар, включително за най-добър филм, а Круз получи много похвали от други критици за представянето си.

През 90-те години Круз продължава да участва във филми, като постига успех във всеки един от тях. 

През 1996 г. се появява във филмовата версия на телевизионния сериал "Мисията невъзможна". Това му позволява да направи продължения през 2000 и 2006 г. В допълнение към участието в тези филми, Круз участва като продуцент и това увеличава ангажираността му с всяка една от историите. Във всички тях той изпълнява каскадите сам. 

През 2000-те Том Круз участва във всякакви филми, включително "Специален доклад", "Последният самурай", "Съучастникът", "Война на световете", "Тропическа буря" и "Операция "Валкирия""

През 2010-те Круз прави шпионски и научно-фантастични филми, както и четвъртата и петата част от сагата "Мисията невъзможна", които са хитове. През 2017 г. той продуцира и участва в рестартирането на класическия филм за чудовища, "Мумията", но това беше едновременно боксофис и критичен провал.

През 2018 г. Круз се завърна за шестата част от "Мисията невъзможна", която беше добре приета от публиката и се превърна в най-касовия филм в кариерата му, печелейки 791 милиона долара в световния бокс офис.

През 2022 г. той пусна Top Gun: Maverick, продължението на филма, който го направи известен, и се очаква да бъде най-печелившият филм в кариерата на актьора. Освен това той току-що пусна новия трейлър за седмата част от Мисията невъзможна, която се очаква да излезе през 2023 г., последвана от осмата част през 2024 г.

Том Круз има много планове за бъдещето: той иска да направи първия филм, заснет в космоса, за който вече си партнира с ръководителите на компанията за космически пътувания SpaceX. Сега, само няколко дни след шестдесетия си рожден ден, отпечатъкът, който е оставил, е неоспорим, но сме сигурни, че най-доброто тепърва предстои.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay