3 начина, по които синята светлина от екраните влияе на съня ни

3 начина, по които синята светлина от екраните влияе на съня ни
Canva

Вероятно сте наясно, че гледането на екрани преди сън не е особено добра идея. Въпреки това редовно заспиваме с телефон в ръка или с включен телевизор пред нас. Защо всъщност този навик е вреден?

Оказва се, че синята светлина от екраните на устройствата, като смартфони, таблети, лаптопи и телевизори, може да окаже няколко негативни влияния върху съня ни. Ето какви са те:

Намаляване на мелатонин

Синята светлина спира производството на мелатонин, хормон, който регулира циркадианния ритъм и ни помага да заспим. Когато гледаме екрани със синя светлина вечерта или преди лягане, това може да доведе до забавяне на настъпването на съня.

Разсейване и стрес

Използването на екрани преди сън може да доведе до по-слаб сън, тъй като нашите мозъци остават активни и се разсейват с информацията от уебсайтове, социални мрежи и други източници. Това може да създаде стрес и напрежение, които пречат на спокойния сън.

Намаляване на качеството на съня

Излагането на синя светлина преди лягане може да влоши качеството на съня, като намалява периодите на сън с бързи движения на очите (REM сън), които са важни за възстановяването и паметта.

За да подобрите съня си и да намалите негативните влияния на синя светлина, можете да предприемете следните мерки:

  1. Избягвайте използването на екрани поне час преди лягане.

  2. Използвайте режими за намаляване на синята светлина на вашите устройства, ако такива са налични. Това намалява количеството, излъчвано от екраните.

  3. Поддържайте пълна тъмнина в спалнята си, когато спите.

  4. Практикувайте релаксация и успокояващи дейности преди сън, като четене на книга, слушане на успокояваща музика или използване на техники за дълбоко дишане.

  5. Спазвайте редовен график за сън, за да поддържате вашия циркадианен ритъм.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay