5 навика за силни и здрави бели дробове

5 навика за силни и здрави бели дробове
unsplash

Последните няколко години бяха пълни с много уроци, може би нито един по-важен от това да сме добре осведомени за въздуха, който дишаме, и как се грижим за тялото си.

Обръщаме внимание на качеството на въздуха в домовете ни, начини за повишаване на имунитета ни или най-добрите начини за дезинфекция и убиване на микроби. Често обаче забравяме белите си дробове, основният орган в нашата дихателна система. При наличието на грип, COVID-19 и други респираторни заболявания, важно е да направим всичко възможно, за да останем здрави – и това включва и здравето на белите ни дробове.

Ето пет начина да поддържате белите си дробове здрави и силни:

1. Спорт

Спортът е от ключово значение за нашето здраве и е също толкова важен за силата на дробовете ни. Нашите бели дробове са помпа. Те зависят от мускулите в гръдната област. За да може белите дробове да изпомпват силно, трябва да поддържаме мускулите си във форма.

Сърдечно-съдовите упражнения са най-добрият начин да направите това и не изискват повече от 20 до 30 минути на ден. За да тренирате тези мускули, трябва да правите аеробни упражнения.

2. Увеличете своя витамин D

Знаем, че витамин D е важен за здравето на костите ни, но е важен и за здравето на белите ни дробове. Изследванията показват, че дефицитът на витамин D може да причини дефицит на белодробната функция и дори да промени белодробната структура. Ако имате дефицит, можете да си набавите витамин D чрез храни като мазна риба, яйчен жълтък, сирене или добавки с витамин D, ако е необходимо. Това е особено важно, ако имате нещо, което уврежда белите ви дробове, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или астма.

3. Работете върху дишането

Стресът може да причини хаос на телата ни, включително и на дихателната ни система. Дълбокото дишане е полезно за намаляване на стреса, а диафрагменото дишане и дишането със свити устни може да помогне за увеличаване на белодробния капацитет, особено след възстановяване от респираторна инфекция като COVID-19 или друго заболяване. В стресови ситуации понякога забравяме да дишаме, което е много вредно. Няколко минути дълбоко вдишване и издишване може да ви помогне да се успокоите моментално.

4. Наспивайте се

Все още не е ясно защо сънят е полезен за белите ни дробове, но липсата на сън може да има отрицателно въздействие върху цялостната ни имунна система. Точните механизми зад това не са ясни, но се знае, че сънят е много важен за много здравословни проблеми, включително възстановяването на мускулите. С намалена имунна система ние сме по-уязвими към респираторни инфекции.

5. Избягвайте нездравословните навици

Последната част от поддържането на белите дробове силни и здрави е избягването на неща, които просто са лоши за тях. Пушенето на цигари трябва да се избягва, разбира се, но също така имайте предвид че излагането на камини и печки на дърва също дразни белите дробове.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay