5 навика, които развалят зъбите ни

5 навика, които развалят зъбите ни
Canva

Посещенията в зъболекарския кабинет не са от най-приятните неща на света. Нно за жалост, на много от нас ни се налага често да сядаме на зъболекарския стол по една или друга причина.

А знаете ли, че някои ваши навици могат да допринесат за развалянето на зъбите? Ето кои са те:

Лоша хигиена на устата

Недостатъчното миене на зъбите след хранене може да доведе до натрупване на плака, което е източник на бактерии и може да причини кариеси и пародонтит.

Прекомерна консумация на захар

Честата консумация на захарни храни и напитки предоставя на бактериите в устната кухина съставки, от които създават киселини. Тези киселини атакуват емайла на зъбите и могат да доведат до кариеси.

Пушене

Тютюнопушенето е свързано с увеличен риск от пародонтит и други проблеми с венците. Освен това, то може да причини и потъмняване на зъбите.

Пренебрегване на зъбни проблеми

Неизлекувани кариеси и други зъбни проблеми могат да се развият в по-сериозни състояния, които да засегнат както зъбите, така и венците.

Прекомерна консумация на кисели храни и напитки

Честата консумация на кисели храни и напитки, като лимони, лимонада и газирани напитки, може да доведе до износване на емайла на зъбите. Това прави зъбите по-уязвими пред кариеси и чувствителност.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Ева ronalda 22.01.2024|10:38
Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства и го купувам тук-=---- https://use.my/zf32
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay