5 причини да изпитваме болка в очите

5 причини да изпитваме болка в очите
Canva

Винаги е препоръчително да консултирате лекар, ако изпитвате продължителна или интензивна болка в очите или ако симптомите се увеличават. Очите са чувствителен орган и професионалната консултация ще помогне да се определи точната причина и да се предложи подходящо лечение. Все пак има различни причини, поради които можем да изпитваме болка в очите. Ето пет общи фактора:

Напрежение и умора на очите

Дълготрайната употреба на компютри, телефони и други екрани, без почивка, може да доведе до напрежение и умора на очите. Това може съпровождава болка, сухота и дискомфорт.

Възпаление на конюнктивата (конюнктивит)

Инфекции, алергии или раздразнения могат да предизвикат възпаление на тънката обвивка на очите, наречена конюнктивата. Този процес може да бъде свързан с болка, светлофобия (чувствителност към светлина) и сълзене.

Сухота на очите

Липсата на достатъчно сълзи или неравномерното разпределение на сълзите по повърхността на окото може да доведе до сухота на очите. Този дискомфорт може да бъде придружен от болка, чувство на сухота и чувствителност към светлина.

Наранявания

Допирът на чужди тела, като например прах, пясък или малки частици, може да предизвика болка в очите. Драскането, триенето или удари в областта на окото също може да предизвика дискомфорт и болка.

Глаукома

Глаукома е заболяване, при което повишеното налягане вътре в очите може да повлияе на зрението и да предизвика болка. Това състояние може да бъде сериозно и изисква медицинска намеса.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay