8 предимства на скачането на въже

8 предимства на скачането на въже
Pexels

Някога скачането на въже може да е било възприемано главно като забавление за ученички, но има основателна причина днес да е любим тренировъчен инструмент. 

В наши дни всякакви типове спортисти, знаменитости като Хали Бери и Дженифър Гарнър и непрофесионалисти от всички сфери на живота се вълнуват от ползите за здравето от скачането на въже. То е подходящо за различно подготвени хора, така че е много подходящо и за начинаещи.

Ето какви ползи за здравето има този тип тренировка:

1. Подобрява здравето на костите

Скачането на въже е упражнение, което причинява натоварване върху скелета. Поради тази причина помага за подобряване на здравето на костите. 

Здравето на костите е изключително важно и е добре да започнете да се грижите за него. Скачането на въже също е много подходящо за жени в менопауза, тъй като тогава плътността на костите намалява.

2. Помага за предотвратяване на травми

Колкото по-здрава е костта, толкова по-трудно е да се счупи, което е една от причините да се смята, че скачането на въже помага и за предотвратяване на наранявания. Хората, страдащи от остеопороза, например, могат лесно да счупят кости след падане или дори при ежедневна дейност, като например навеждане. Колкото повече тренирате през всички етапи от живота си, толкова по-малка е вероятността да развиете остеопороза или да счупите кости при леки инциденти. 

Скачането на въже е чудесен начин за изграждане на стабилност и подвижност и на глезенната става. 

3. Подобрява кардио-респираторното здраве

Скачането на въже е страхотно кардио-респираторно упражнение. Скачането на въже може да бъде с висока интензивност. Това означава, че отговорът на сърдечната честота при скачане на въже може да бъде много по-висок от други форми на кардио като ходене, джогинг или колоездене. 

Такива сърдечно-съдови упражнения не са полезни само за сърцето и белите дробове. Помагат също за предотвратяване на наддаване на тегло, високо кръвно налягане, диабет, някои видове рак и други.

4. Подобрява координацията и баланса

Координацията е ключова за успешното скачане на въже – по-специално между вашите ръце, крака и очи – така че повтарящата се практика може да подобри координацията ви като цяло. Скачането на въже не е лесно. Изисква фокус. Балансът също се подобрява. 

Недостатъкът е, че ако сте некоординирани, като начало, скачането на въже може да бъде трудно. Трябва да започнете с по-бавни темпове, за да успеете да се координирате.

5. Ще ви помогне да намерите своя ритъм

Скачането на въже ще подобри скоростта и ритъма ви за нула време. Можете да използвате различни техники или просто да редувате бавно и бързо скачане. 

6. Помага за извайване на прасците

Скачането на въже ще направи прасците ви много по-добре оформени. Освен това помага за подобряване на еластичността на сухожилията и фасциите (т.е. съединителната тъкан). 

7. Гори калории...и то много

Скачането на въже несъмнено е на първо място в списъка с най-добрите упражнения за изгаряне на калории. Горят се между 667 до 990 калории на час. 

8. Лесно се напредва

Всички предимства на скачането на въже могат лесно да бъдат подобрени чрез добавяне на тежести, засилване на темпото и т.н. Лесно можете да напредвате в тези тренировки, като просто увеличавате съвсем малко темпото всеки ден.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay