8 причини, поради които устните ви са сухи

8 причини, поради които устните ви са сухи
Canva

Разпространено схващането, че устните ни започват да се изсушават и напукват, когато навън стане студено. Всъщност това е само една от многото причини. Съществуват много фактори, които могат да доведат до сухи устни, а днес ще ви представим осемте най-чести причини:

Липса на хидратация: Недостатъчната консумация на вода може да доведе до обезводняване на тялото, което от своя страна води до сухи устни.

Атмосферни условия: Сухият въздух, студът или вятърът могат да изсушат устните, особено през студените зимни месеци. В този случай препоръчваме употребата на нежен балсам, който да ги омекоти.

Често облизване: Може да ви се струва нелогично, но колкото повече облизвате устните си, толкова повече премахвате влагата от тях, а това води до сухота и лющене.

Алергии: Алергии към определени храни, козметични продукти или съставки могат да предизвикат сухота на устните.

Използване на неподходящи продукти: Някои червила или балсами могат да съдържат изсушаващи съставки, които да доведат до сухота. Ако използвате матови червила през деня, препоръчваме вечер да ги почиствате добре с продукт на маслена осова и да нанасяте балсам. Sheet маските за устни пък са нововъведение, което може да свърши чудеса.

Липса на витамини и минерали: Дефицит на витамини като A, C, и E, както и недостатъчен прием на желязо и цинк може да създаде проблеми с устните.

Дишане през устата: Честото дишане през устата може да изсуши устните, тъй като влагата се губи по-бързо.

Никотин и тютюн: Употребата на подобни продукти може да доведе до изсушаване на устните, както и до редица други здравословни проблеми.

За да поддържате устните си хидратирани и здрави, е важно да пиете достатъчно вода и да спазвате насоките, които ви даваме по-горе. Ако проблемът със сухите устни е продължителен или сериозен, може да се консултирате с лекар или дерматолог, който да ви предостави допълнителни съвети и лечение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay