9 неща, които могат да увредят черния ви дроб

9 неща, които могат да увредят черния ви дроб
Pexels

Вашият черен дроб е един от най-големият орган в тялото ви и има някои също толкова големи отговорности. Сред многото роли на черния дроб, някои от по-известните функции включват филтриране на кръвта на тялото, обработка на хранителни вещества и съхраняване на енергия.

Тъй като изпълнява много функции, вашият черен дроб е и доста уязвим. Белези (цироза) могат да възникнат, ако черният дроб се увреди, което в крайна сметка може да причини чернодробна недостатъчност или рак.

И докато повечето хора свързват увреждането на черния дроб със злоупотребата с алкохол, други фактори също могат да играят роля. Тук изследваме навиците, които могат да причинят увреждане на черния ви дроб – и какво можете да направите, за да поддържате този жизненоважен орган здрав.

Какво се случва, когато черният дроб е повреден?

Увреждането на черния дроб е свързано с много медицински състояния. Например, няколко форми на хепатит, инфекция, засягаща черния дроб, могат да доведат до увреждане на черния дроб. Други състояния включват рак на черния дроб, болест на Уилсън и увреждане, причинено от алкохол.

Тъй като черният дроб участва в множество телесни функции, симптомите на увреждане на черния дроб са разнообразни. Те могат да включват, но не се ограничават до коремна болка или подуване, пожълтяване на очите или кожата поради състояние, известно като жълтеница, и други.

Когато много хора мислят за увреждане на черния дроб, те мислят за цироза. Това са белези на черния дроб, които намаляват чернодробната функция. Въпреки това, цирозата е последният стадий, когато някой има хронично чернодробно заболяване. 

Здравословни състояния, които причиняват увреждане на черния дроб

Няколко здравословни състояния могат директно да причинят или повишат риска от увреждане на черния дроб. Някои от тези здравословни състояния включват затлъстяване, хепатит, генетични заболявания и различни автоимунни състояния.

Затлъстяване

Смята се, че затлъстяването играе роля в неалкохолната мастна чернодробна болест.

Това се случва, когато твърде много мазнини се съхраняват в чернодробните клетки. Въпреки че експертите не знаят точно какво причинява състоянието, то също е свързано с метаболитен синдром, високо кръвно налягане, високи нива на триглицериди и затлъстяване.

Когато чернодробните клетки имат твърде много мазнини, може да възникне цироза и чернодробна недостатъчност. Въпреки че хората на 40 и 50 години имат по-висок риск от развитие на това заболяване, то може да се появи и при юноши със затлъстяване.

Хепатит

Хроничният хепатит В и С са отговорни за повечето случаи на рак на черния дроб по света. Хепатит С се разпространява чрез контакт със заразена кръв, което означава, че можете да го получите от игли, незащитен секс и кръвопреливане. Правенето на татуировка с мръсна игла също ви излага на риск.

Хроничната инфекция с хепатит С обикновено може да бъде излекувана с лекарства, но бързото диагностициране е от съществено значение. Заболяването често се нарича "тих убиец", тъй като много хора не знаят, че го имат, и може да доведе до цироза, рак на черния дроб, чернодробна недостатъчност и смърт, ако не се лекува. Ключът е ранното откриване и правилната терапия.

Хепатит B, който също се разпространява чрез заразена кръв, е по-рядко срещан, тъй като за него има ваксина.

Генетични заболявания

Генетиката също може да играе роля за здравето на вашия черен дроб и няколко наследствени състояния могат да доведат до чернодробно заболяване. Наследственото заболяване хемохроматоза, например, причинява натрупване на желязо в тялото, което може да причини цироза и в крайна сметка да увреди черния дроб.

По-рядко срещана е болестта на Уилсън, която причинява натрупване на мед в тялото, увреждайки не само черния дроб, но и мозъка и други органи.

За щастие и двете състояния са лечими. При хемохроматоза нивата на желязо в организма се намаляват чрез редовно отстраняване на кръвта. За болестта на Уилсън някои лекарства, наречени хелатни агенти, могат да премахнат медта.

Автоимунни заболявания

Някои автоимунни заболявания също могат да повлияят на чернодробната функция. Когато имунната система на тялото по погрешка атакува черния дроб, това се нарича автоимунен хепатит. Никой не знае какво точно кара тялото да се активира, но генетичните фактори може да играят роля. 

Първичната билиарна цироза е друго автоимунно заболяване, което обикновено засяга жени. И двете състояния могат да доведат до цироза и чернодробна недостатъчност, ако не се лекуват. Въпреки че няма лек за автоимунен хепатит или PBC, лечението може да ви поддържа здрави.

Докато държите нещата под контрол, можете да имате нормална продължителност на живота. 

Лекарства, които засягат здравето на черния дроб

Много лекарства могат да повлияят на здравето на черния дроб. Много хора са запознати с ацетаминофен или тиленол, както е общоизвестен, който може да бъде вреден във високи дози. Други лекарства също могат да повлияят на здравето на черния дроб.

Ацетаминофен

Ацетаминофенът във високи дози може да причини чернодробна недостатъчност и дори смърт.

Ако предозирането се лекува незабавно, шансовете за оцеляване са добри, но по-добрият вариант е превенцията.

Никога не приемайте повече от препоръчителната доза ацетаминофен.

Тъй като ацетаминофенът често се намира в лекарствата за настинка и грип без рецепта, важно е да не забравяте да проверявате етикетите на всички лекарства без рецепта, които приемате.

Други лекарства

В допълнение към ацетаминофена, други лекарства също могат да увредят черния дроб. Например, дългосрочната употреба на анаболни стероиди (мъжки хормони, които някои спортисти използват, за да подобрят представянето си) е свързана с малко по-висок риск от рак на черния дроб. Незаконните наркотици, включително хероин и кокаин, и дисоциативните (психеделични) наркотици също могат да причинят увреждане на черния дроб.

По много причини избягвайте злоупотребата с наркотици – законни и незаконни. Ако забележите симптоми на увреждане на черния дроб (като жълтеница, тъмна урина или болка в корема), консултирайте се с лекар незабавно.

Навици, които могат да увредят черния ви дроб

Пушенето

Ето още една причина да се откажете: Пушенето може да увеличи риска от рак на черния дроб и чернодробна цироза. 

Токсичните химикали в тютюневия дим могат да причинят възпаление и евентуална цироза. Пушенето също така насърчава производството на цитокини, химикали, които причиняват още повече възпаление и увреждат чернодробните клетки. Друг притеснителен факт: при хора с хепатит B или C тютюнопушенето може да увеличи риска от хепатоцелуларен карцином, най-често срещаният тип рак на черния дроб. 

Алкохол

Въпреки че други фактори играят роля, злоупотребата с алкохол остава основна причина за цироза и последващо чернодробно заболяване. Приблизително 10 до 15% от пиячите ще развият белези на черния дроб. Това означава, че пиенето в умерени количества (или изобщо не) може да допринесе много за поддържане на черния ви дроб здрав. И ако вече имате увреждане на черния дроб, все още е важно да се въздържате.

Газирани и сладки напитки

Богатите на захар газирани напитки са известна причина за наддаване на тегло, така че не е изненадващо, че се свързват и с увреждането на черния дроб.

Едно проучване от 2015 г., публикувано в The Journal of Hepatology, установява, че хората, които пият една или повече подсладени напитки на ден, имат по-високи маркери за мастна чернодробна болест, отколкото тези, които не пият никакви сладки напитки или които са избрали диетични разновидности. Този риск е най-висок сред хората, които вече са били със затлъстяване или наднормено тегло.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay