Безопасно ли е да хапвате суши по време на бременност?

Безопасно ли е да хапвате суши по време на бременност?
unsplash

Бременността идва с дълъг списък от неща, които трябва и не трябва да правим, включително кои храни са безопасни за ядене и кои попадат в категорията "най-добре да се избягват". За съжаление, добрите неща - като кафе, вино, намазана с бри багета и т.н. - са забранени.

Но какво да кажем за сушито? Колкото и да е вкусно, яденето на суши по време на бременност е гореща тема от години. Някои хора вярват, че сушито е категорично забранено по време на бременност, докато други твърдят, че може да бъде безопасно, ако се вземат предпазни мерки.

С толкова много правила и различни мнения, е трудно да се разбере кое е безопасно и кое не, когато става въпрос за храна и пренатално хранене. И така, ние се поразровихме малко, за да разберем дали можете да ядете суши, когато сте бременна. Ето какво разбрахме:

Можете ли да ядете суши по време на бременност?

Краткият отговор е не, но не е толкова лошо, колкото звучи! Бременните жени трябва да избягват суровото суши, но много опции за варено суши са безопасни за ядене.

Бременните жени трябва да избягват всякаква сурова или недостатъчно обработена риба, поради повишения риск от бактерии и паразити в суровата риба. Въпреки това, можете да се придържате към видовете суши, където рибните компоненти са сготвени.

С други думи, ако е веган, вегетарианско или напълно сготвено, не би трябвало да имате проблем. Въпреки това, някои видове риба, включително риба меч, скумрия и акула, съдържат високи нива на живак и трябва да се избягват напълно, независимо дали са сготвени или не.

Безопасно ли е сушито през първия триместър?

Суши, приготвено със сурова или недостатъчно сготвена риба, трябва да се избягва през всеки триместър на бременността. Това е така, защото сурова или недостатъчно обработена риба може да съдържа вредни бактерии или паразити, като листерия, което може да доведе до сериозни усложнения за бременната жена и развиващия се плод.

Бременните жени са 10 пъти по-склонни да се заразят с листерия. Ако бременна жена се зарази с листерия по време на бременност, това може да доведе до спонтанен аборт, мъртво раждане, преждевременно раждане и други здравословни проблеми за бебето.

Инфекцията с листерия при майката по време на бременност често е лека, но инфекцията на плода е свързана с висока смъртност- от 25 до 35 процента. За да избегнат заразяване с хранителни заболявания като листерия, бременните жени трябва да избягват да ядат сурова риба, включително суши, сашими и миди.

Какво суши можете да ядете по време на бременност?

Въпреки че суровото суши е забранено, бременните все пак могат да се наслаждават на разнообразие от безопасни и вкусни опции за суши. Суши рулцата са по-безопасна алтернатива за бременните, жадуващи за суши. Въпреки това е важно да имате предвид съдържанието на живак в рибата, когато избирате суши.

Най-добрият избор на риба, която е безопасна за консумация по време на ранна бременност, е сьомга, писия и херинга.

Ако не сте сигурни относно безопасността на конкретно ястие, най-добре е да не го консумирате.

Позволено ли е яденето на суши по време на кърмене?

Ако сте истински любител на сушито, има вероятност да пожелаете да поръчате любимата си храна след раждането. Но наистина ли е безопасно да продължите да ядете суши, ако кърмите? Като цяло да. Но същите опасения важат, когато става въпрос за консумацията на живак. 

Когато една майка яде риба, живакът в рибата може да премине в кърмата ѝ. Ползите от кърменето обаче може да са по-големи от възможните неблагоприятни ефекти от излагането на живак чрез кърмата.

Ако имате въпроси относно храненето по време на кърмене, най-добре е да се консултирате с лекар. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay