Бели петна по ноктите: Какво означават?

Бели петна по ноктите: Какво означават?
Canva

Белите точици по ноктите се наричат лепета, и те могат да имат различни причини. В повечето случаи, тези бели точки не са сериозни и са временни. Видът на ноктите може да бъде повлиян от различни фактори, включително травми, хранителни дефицити или други здравословни проблеми. Ето някои общи причини за появата на бели точки по ноктите:

Травма или удар

Ако сте ударили или наранени ноктите си, това може да доведе до появата на бели точки. Тези лепенки обикновено са временни и изчезват по мярка, както ноктите растат.

Лак за нокти

Използването на лак за нокти или ноктен полир можете да причините бели точки, особено ако го прилагате и премахвате често.

Хранителни дефицити

Липсата на някои витамини и минерали, като цинк, калций или желязо, може да влияе на здравето на ноктите и да доведе до появата на бели точки.

Псориазис на ноктите

Псориазисът може да засегне и ноктите, причинявайки бели петна, дебелина на ноктите и други проблеми.

Гъбични инфекции

Инфекции, причинени от гъбички, могат да доведат до промени в цвета и структурата на ноктите, включително появата на бели точки.

Алергии или дерматит

Някои хора могат да имат алергични реакции или дерматит към продукти за нокти или други химикали, които използват.

В повечето случаи, белите точки по ноктите не са предупреждение за сериозни здравословни проблеми и изчезват с времето. Ако обаче забележите появата на повече сериозни промени в ноктите си или ако белият цвят не изчезва, е препоръчително да се консултирате с лекар или дерматолог. Те могат да извършат преглед и да определят причината за проблема.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay