Вредите, които нанася сухия шампоан + безвредни алтернативи

Вредите, които нанася сухия шампоан + безвредни алтернативи
Canva

Сухият шампоан е продукт, предназначен да абсорбира излишъка от мазнини и да освежи косата, без да изисква измиване с вода. Въпреки че този продукт е удобен и често се използва, има някои потенциални последствия, които трябва да се имат предвид:

Изсушаване на косата

Сухият шампоан може да изсуши косата и скалпа, особено при честата му употреба. Този ефект може да доведе до поява на сърбеж, обрив и сухота.

Наслояване на продукта

Ако сухият шампоан не се отстранява правилно, той може да се натрупа в косата и да предизвика дразнения на скалпа. Специалисти свързват натрупването на сух шампоан по скалпла и с появата на косопад, тъй като той запушва фоликулите.

Външен вид на косата

Вместо да се сдобиете с гладка и бляскава коса, употребата на сух шампоан може да доведе до поява на бели следи или на прах по скалпа, което не е желан ефект, особено при тъмна коса. Старайте се да разнасяте продукта равномерно, за да избегнете този негативен ефект.

Рискове за здравето

Някои сухи шампоани съдържат химикали, които могат да предизвикат раздразнения или алергични реакции при някои хора.Също така, той може да е опасен и при вдишване, така че избягвайте продукти, съдържащи талк, тъй като той почти винаги е замърсен с токсични материали, дори и да не го пише на опаковката.

За да намалите възможните негативни последствия, е препоръчително да използвате сух шампоан с мярка и да го изплаквате добре след употреба. Също така, избягвайте употребата му твърде често и прочетете съставките, за да се уверите, че не съдържа агресивни химикали, които биха могли да раздразнят скалпа и косата или да навредят на здравето ви.

Ето и някои алтернативи, които са натурални и безопасни:

Кафяв оризов прах: Тази природна съставка може да бъде използвана за абсорбиране на излишък от мазнини по същия начин, както сухият шампоан. Просто разнесете малко количество в корените на косата, изчакайте няколко минути и след това разрешете с четка. По същия начин може да изпозлвате сода бикарбонат, ако сте блондинки.

Краставица и лимонов сок: Смес от пресован сок от краставица и лимонов сок може да се използва за почистване на косата и освежаване на скалпа чрез напрускване от пулверизатор.

Бебешка пудка: Този продукт е чудесна алтернатива, но трябва да внимавате за две неща. Задължително избягвайте пудрите на основата на талк, поради причините, които сме посочили по-горе. Също тка бъдете внимателни с количеството - колкото повече нанесете, толкова по-трудно ще разнесете.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay