Всичко, което трябва да знаете за Синдром на Кушинг- състоянието, от което страда Ейми Шумър

Ейми Шумър може да може да се шегува с почти всичко, но след като беше бомбардирана с коментари от интернет тролове, критикуващи външния ѝ вид, тя подходи напълно откровено.

Медийната буря започна, след като Шумър направи няколко публични изявления, за да рекламира новата продукция, в която участва "Life & Beth".

Някои фенове забелязаха, че лицето ѝ има по-подпухнал вид и скоро след това социалните мрежи бяха наводнени с публикации от недоброжелателни хора, спекулиращи с външния вид на Шумър, предполагайки наддаване на тегло и дори бременност.

"Имам ендометриоза [автоимунно заболяване], за което всяка жена трябва да прочете. Има някои медицински и хормонални неща, които се случват в моя свят в момента, но аз съм добре", сподели тя в Инстаграм пез февруари. Не след дълго Шумър сподели, че е диагностицирана със синдром на Кушинг, което е основната причина за променения външен вид.

Синдромът на Кушинг е рядко състояние, характеризиращо се с излишък на хормона кортизол в тялото. Наречено е на британския лекар Хенри Кушинг, който пръв описва състоянието през 1932 г. Кортизолът е стероиден хормон, произвеждан от надбъбречните жлези, който играе решаваща роля в различни телесни функции, включително метаболизма, реакцията на стрес и регулирането на кръвното налягане. Въпреки това, високите нива на кортизол могат да имат различни вредни ефекти върху тялото, ако останат недиагностицирани и нелекувани.

Причини

Синдромът на Кушинг може да бъде причинен от различни фактори:

  1. Идиопатичен синдром на Кушинг: В повечето случаи причината за синдрома на Кушинг остава неизвестна. Това се нарича първичен синдром на Кушинг.

  2. Синдром на Кушинг поради ектопична секреция на адренокортикотропен хормон (ACTH): Понякога тумор в хипофизната жлеза или други части на тялото може да произведе ACTH, стимулирайки надбъбречните жлези да произвеждат твърде много кортизол. Това се нарича вторичен синдром на Кушинг.

  3. Синдром на Кушинг поради свръхпроизводство на кортизол: В редки случаи самите надбъбречни жлези могат да произвеждат твърде много кортизол, което води до синдром на Кушинг. Това се нарича третичен синдром на Кушинг.

Симптоми

Синдромът на Кушинг може да причини широк спектър от симптоми, които варират в зависимост от тежестта и продължителността на състоянието. Някои често срещани симптоми включват:

  1. Наддаване на тегло и затлъстяване, особено в лицето, гърба и корема
  2. Изчерпване и мускулна слабост
  3. Зачервена, луничава кожа, която е тънка и лесно се наранява
  4. Бавно заздравяване на рани и по-висока чувствителност към инфекции
  5. Високо кръвно налягане
  6. Диабет или висока кръвна захар
  7. Болка в ставите и гърба
  8. Главоболие
  9. Умора и липса на енергия
  10. Проблеми със съня
  11. Промени в настроението, като тревожност или депресия
  12. Нарушения на менструалния цикъл при жени
  13. Безплодие при мъже
  14. Преждевременно оплешивяване и окосмяване по лицето при жени

Диагноза

Диагнозата на синдрома на Кушинг обикновено включва комбинация от физически преглед, медицинска история и различни тестове. Кръвните тестове могат да измерват нивата на кортизол и ACTH, докато образни изследвания като компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс могат да помогнат за идентифициране на източника на повишена продукция на хормони.

Лечение

Лечението на синдрома на Кушинг зависи от основната причина и тежестта на симптомите. Възможностите за лечение могат да включват:

  1. Медикаменти: Лекарствата могат да се използват за намаляване на производството на кортизол или блокиране на действието му върху тялото. Примерите включват кетоконазол, метирапон и др.

  2. Хирургия: Ако причината е тумор, хирургичното отстраняване може да бъде опция. Това може да се направи чрез операция на хипофизната жлеза или надбъбречните жлези, в зависимост от местоположението на тумора.

  3. Радиохирургия: Това е минимално инвазивна процедура, която използва насочена радиация за унищожаване на туморни клетки. Това може да бъде вариант за хора, които не са подходящи за операция.

  4. Редовни последващи прегледи: В някои случаи синдромът на Кушинг може да бъде лекуван само чрез наблюдение на състоянието и управление на симптомите. Това може да включва редовни прегледи, промени в начина на живот и лекарства за специфични симптоми.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay