Защо жените изпитват повече проблеми със съня от мъжете

Защо жените изпитват повече проблеми със съня от мъжете

Една от най-популярните теми, върху които експертите по здравеопазване и уелнес акцентират през последните няколко години, е значението на съня. Как сънят помага на общото ни състояние? По-добра памет, подобрено настроение и здравословен метаболизъм са само някои от предимствата, които според изследователите могат да осигурят 8-9 часа дълбок сън. Но за съжаление получаването на това количество качествен сън е извън обсега на много хора.

Cleveland Clinic съобщава, че 33% от възрастните по света се борят със симптоми на безсъние. Особено за жените тази статистика е още по-отчайваща. Изследване установява, че жените имат 58% по-голям шанс да страдат от безсъние, отколкото мъжете. Според клиничния психолог и специалист по поведенческа медицина на съня в UCLA д-р Дженифър Л. Мартин, има множество фактори - както биологични, така и социални - които обясняват по-високите нива на безсъние при жените в сравнение с мъжете.

Хормонални колебания

Менструацията, менопаузата и бременността са уникални преживявания за женското тяло. В допълнение, всички те са състояния, които могат да повлияят отрицателно върху качеството на съня на индивида. Разликите в съня не се появяват между момчетата и момичетата, докато не достигнат пубертета. Според проучване, най-често жените наблюдават нарушения на съня по време на менструация и фазите на предменструалния период от цикъла.

Защо жените изпитват повече проблеми със съня от мъжете

В проучване на над 7000 бременни жени, публикувано от Int J Environ Res Public Health, малко над 77% са имали проблеми със съня. От 1480 жени, които са родили, 40% съобщават за трудности със съня две години след раждането. За съжаление, с напредването на възрастта много жени ще изпитват още по-влошеб сън. Статия, публикувана от Nat Sci Sleep, гласи, че 26% от жените в пременопауза и след менопауза изпитват толкова тежки симптоми на безсъние, че не могат да извършват ежедневните си дейности с пълен капацитет.

Психични проблеми

Един от основните фактори, които определят качеството на съня, е състоянието на психичното здраве. Едни от най-разпространените причини, допринасящи за безсънието, са стресът, тревожността и депресията. Като се има предвид това, не е изненада, че жените са по-склонни да изпитват затруднения със съня, отколкото мъжете. Според Асоциацията за тревожност и депресия на Америка жените са два пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с тревожно разстройство, отколкото силния пол.

Защо жените изпитват повече проблеми със съня от мъжете

Когато сме в състояние на повишена възбуда, което означава, че имаме по-голяма склонност да изпитваме безпокойство през нощта, това наистина пречи на заспиването и също възпрепятства поддържането на съня. Днес има множество съвети, инструменти и медитации за сън, които да помогнат на жените да получат качествения сън от третия етап, от който се нуждаят и заслужават. Въпреки това, ако изпитвате постоянни проблеми със съня, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay