Защо краката на Барби не биха проработили в реалния живот?

Независимо дали ви харесва или не, Барби е икона и вероятно ще остане такава за десетилетия напред. Докато емблематичната кукла бе критикувана за насърчаване на нереалистични очаквания за тялото в миналото, ние (и Барби) сме изминали дълъг път оттогава. Сега филмът "Барби" на Грета Геруиг неволно постави началото на нова тенденция в социалните мрежи, при която хората се опитват да имитират външния вид на краката на Барби. Кой не би?

Трейлърът на филма едва бе се появил, когато една потребителка на TikTok, Шана Скрибнър, публикува видеоклип, на който имитира сцената, в която Барби, изиграна от Марго Роби, без усилие излиза от обувките на висок ток, като стъпалата ѝ остават идеално извити. Изглежда ли доста изящно? Определено! Ще се првеърнете ли в Барби, ако ходите така? Далеч не. Въпреки че би било интересно, ако всички внезапно започнат да ходят на пръсти, човешкото тяло не е проектирано да се движи по този начин и всъщност няма да можете да постигнете извити крака, дори и да го направите.

Нещо повече, вие наистина не бихте искали да имате краката на Барби - просто попитайте 20% от населението, които действително имат такива крака. Това състояние е известно като кавусно стъпало и може да бъде невероятно болезнено, когато не сте изработени от пластмаса.

Освен очевидния риск да паднете по лице, предизвикателството с краката на Барби, което превзема TikTok, може да нарани не само егото ви. Въпреки че това предизвикателство определено може да бъде приятно забавление и вероятно няма да причини болка, опитът да постигнете високия свод на Барби (особено като носите високи токчета през цялото време) може да доведе до много проблеми, с които наистина не искате да се занимавате.

Предизвикателството с краката на Барби в TikTok има почти 60 милиона гледания и расте, като потребителят lifeof.lori дори се опитва да го направи en pointe, докато излиза от своите балетни пантофки. Да, ние също не можем да спрем да гледаме. Ясно е, че тази тенденция няма да спре скоро, но експертите предупреждават, че колкото и забавно да изглежда, това предизвикателство може да причини повече вреда, отколкото полза.

Говорейки с PopSugar, ортопедът на знаменитости, Марион Яу обяснява, че дори да поставите крака си в тази неподдържана извита позиция за кратко време не е съвсем безопасно, особено ако го правите няколко пъти. 

"Поставянето на крака ви в неестествена позиция за продължителен период от време увеличава риска от мускулен дисбаланс, изкълчване на глезена, преобръщане, болка в стъпалото, болка в прасеца и натрупване на зърно", предупреждава Яу. Двойно сертифицираният подиатър Шанел Пъркинс, DPM, е съгласен, казвайки следното: "Болката в пръстите на краката е вероятно да се появи просто от изместването на гравитацията напред, необходимо за изпълнение на предизвикателството на Барби".

Но какво е кавусно стъпало?

Тези от нас, които имат типичен свод, приемат за даденост факта, че краката ни могат да носят и разпределят телесното ни тегло равномерно. Тези с високи сводове обикновено се справят с мускулна слабост и дисбаланс поради неравномерното разпределение на тежестта в краката им. Това състояние е известно като кавусно стъпало.

Тъй като високият свод драстично променя структурата на стъпалото, той също така е много по-малко способен да абсорбира удара. Всичко това може да ви нарави податливи на наранявания като костни фрактури и изкълчвания на глезена. Това неудобно разпределение на тежестта засяга глезените и пръстите на краката и може да причини болка. Хората с високи сводове обикновено се сблъскват със силен натиск върху петата на крака си, което може да повлияе трайно на структурата на крака. След като това се случи, ще се нуждаете от лечение, за да се справите с дискомфорта.

Това просто доказва, че животът в пластмаса може да е фантастичен, ако имате кавусно стъпало, но като повечето неща, свързани с Барби, стъпалата с висок свод просто не са подходящи за реалния живот.

Въпреки че краката на Барби могат лесно да бъдат забелязани сами, най-добре е да отидете при вашия лекар за официална диагноза, особено ако изпитвате болки в стъпалата и краката си ежедневно.

 


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay