Защо хората хълцат?

Защо хората хълцат?
pixabay

Хълцането е внезапно, неволно съкращаване на мускула в основата на белите дробове (диафрагмата). Тъй като мускулът бързо се свива, въздухът влиза в гърлото ви. Въздухът може да накара гласните ви струни внезапно да се затворят, причинявайки повтарящ се и отчетлив звук.

Хълцането е нормален и често срещан телесен рефлекс. Случва се при хора от всички възрасти. Дори бебетата в утробата хълцат.

Можете да хълцате от четири до 60 пъти в минута.

Докато повечето хълцания преминават сами за няколко минути, някои случаи на хълцане могат да продължат няколко часа или до два дни. Също така е възможно хълцането да продължи по-дълго, като продължава от над два дни до повече от месец.

Хълцането, което продължава повече от два дни, е известно като хронично или постоянно хълцане, докато хълцането, което продължава повече от месец, е известно като неразрешимо хълцане. 

Какво може да предизвика хълцане?

Точната причина, поради която някой започва да хълца, често е неизвестна. Някои от по-честите причини за хълцане включват:

Яденето на храна твърде бързо

Обилно ядене или твърде много храна наведнъж

Консумация на горещи или пикантни храни и течности

Пиене на алкохол или газирани напитки

Чувство на възбуда или нервност

Излагане на вредни изпарения

Преживяване на стрес

Изпитвате подуване на корема или стомашни газове

Имате висока кръвна захар

Ниски нива на определени електролити като калций, калий и натрий

Преживяване на промяна в температурата

Има повече от 100 документирани причини за хълцане, което продължава повече от 48 часа.

Някои от по-честите причини за хронично хълцане включват:

Болести, които засягат стомаха и хранопровода

Дразнене на диафрагмалния нерв, причинено от състояния като ларингит, киста на шията или тумори

Гръдни заболявания, като увеличени лимфни възли или пневмония

Сърдечно-съдови нарушения

Усложнения след определени видове операции, като коремна хирургия

Токсично-метаболитни състояния, като алкохолизъм, грип или туберкулоза

Психогенни разстройства, като. анорексия нервоза, шизофрения или стрес

Някои видове лекарства, включително лекарства за химиотерапия, стероиди и антибиотици

Някои видове рак

Нервни или мозъчни травми

Здравословно ли е хълцането?

Редовното хълцане е нормален телесен рефлекс, който всеки изпитва много пъти в живота си. То не е вредно и изчезва за кратко време.

Хроничното хълцане е рядко, но може да попречи на способността на човек да яде, пие, спи, говори и общува. Ако хроничното хълцане не се лекува, усложненията могат да включват загуба на тегло, умора, безсъние, недохранване, тревожност и депресия.

Симптомите на хронично хълцане могат да се появят на всяка възраст и могат да сигнализират за основно медицинско състояние, което се нуждае от лечение. Например хроничното хълцане има по-висока честота сред хора с разстройства като болестта на Паркинсон, напреднал рак или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Как да спрете хълцането?

Редовното, краткотрайно хълцане може да бъде досадно и неудобно. За щастие има начини да получите облекчение. За да се отървете от редовното хълцане, можете да опитате няколко неща. Въпреки че са необходими повече изследвания за това защо тези методи могат да работят, някои от тях се смята, че повишават нивото на въглероден диоксид в белите дробове или насочват активността в определени нерви, за които се смята, че предизвикват тези контракции, помагайки за спиране на рефлекса.

Други популярни методи са анекдотични по отношение на техния успех в спирането на хълцането и изискват допълнително проучване:

За да се отървете от редовното хълцане, опитайте следните методи:

Изпийте чаша студена вода.

Дишайте многократно в хартиен плик.

Задръжте дъха си.

Гаргара с ледена вода.

Погълнете 1 чаена лъжичка захар.

Отпийте оцет.

Издърпайте внимателно езика си.

За да се отървете от хроничното хълцане, ще трябва да си уговорите среща с лекар. Ако е необходимо, състоянието може да се лекува с лекарства, операция или медицинска процедура.

Медицинските процедури за лечение на хронично хълцане включват изпомпване на стомаха и масаж на каротидния синус (нервните окончания, разположени до каротидните артерии на шията).

Ако това не работи, лекарите могат да извършат процедура, наречена назогастрална интубация, при която тръба се вкарва в стомаха.

В редки случаи може да се инжектира блокада на диафрагмалния нерв, за да се контролира диафрагмата и да се спре хълцането. Тъй като блокадата на диафрагмалния нерв е по-рискова от други лечения, това се извършва само ако други методи на лечение са неуспешни.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay