Как гневът влияе на тялото ни

Как гневът влияе на тялото ни

Всички се ядосваме от време на време - дори и най-спокойните хора на света. Независимо дали сте пропуснали да обядвате или току-що сте чули ужасна новина, то гневът съпътства всекидневието на всеки от нас.

Проучванията са установили, че жените управляват гнева по различен начин от мъжете и това може да се дължи отчасти на начина, по който жените се възприемат, когато са ядосани. Жените научават от много ранна възраст, че да действат под влияние на гнева не е приемлив начин за реакция, защото се възприема като неприличен за една дама. Това поведение кара много жени да потискат гнева си в зряла възраст, докато на мъжете около тях е позволено да изразяват външно своята агресия. Противно на общоприетото схващане, жените изпитват гняв също толкова често и толкова силно, колкото мъжете.

Що се отнася до вашия гняв, има тънка граница между здравословното изразяване и излагането на здравето ви на риск. Избягването на гневните ви чувства е опасно за вашето физическо и психическо здраве, но твърде много гняв също може да натовари тялото ви и с течение на времето това може да причини сериозни проблеми. Точно като всяка емоция, управлението на гнева ви е свързано с баланс.

Гневът продължава много по-дълго, отколкото си мислите

Когато нещо предизвика гнева ви, тялото ви физически реагира на стреса почти веднага. Цялата ви нервна система се активира, увеличавайки сърдечната честота, кръвното налягане и производството на адреналин. Брачният и семеен терапевт Патрис Дъглас предупреждава за дълготрайните ефекти, които мимолетният гняв има върху тялото ви. Необходими са три секунди на тялото ни, за да премине в пълен режим на борба или бягство. Ние оставаме в това състояние приблизително 30 минути всеки път, когато сме ядосани. Така че следващия път, когато свекървата ви направи неуместен коментар, който знае, че ще ви накара да се развихрите, не забравяйте, че отговорът ви от три секунди може да не си струва 30-минутния стрес, който тялото ви понася след това.

Кардиологът д-р Илан Шор Витщайн обсъжда дългосрочните ефекти на гнева върху тялото с The New York Times, като каза: "Ние активираме тези системи по време на разочарование, гняв или ярост, които в краткосрочен план могат да ви помогнат в извънредна ситуация .. Но в дългосрочен план това може да бъде доста пагубно за това как тези неврохормонални системи се активират толкова често." Тези, които бързо се ядосват, често се поставят в това състояние на стрес, което в крайна сметка може да доведе до повишена тревожност и депресия, сърдечни проблеми, понижена имунна система, по-висок риск от инсулт и дори съкращаване на продължителността на живота.

Как гневът влияе на тялото ни

От гняв към продуктивност

Докато да се ядосвате твърде често може да бъде опасно за вашето здраве, това не винаги е лошо нещо. Терапевтът Шарлот Мелки нарича гнева "пазач на границата", който може да бъде полезен, когато тялото ви трябва да реагира бързо по време на криза и дискомфорт. Потискането на гнева ви държи тялото ви в състояние на стрес, което може да повлияе на способността ви да храносмилате правилно, да спите и да се борите с различни видове инфекция.

Съществуват начини да трансформирате чувствата си на гняв в мотивация. Гневът ни изпълва с енергия, която може да се използва за извършване на неща, които сме отлагали. Следващия път, когато любимият ви направи нещо, което искрено ви ядосва, опитайте да свършите няколко задължения, вместо да ги отлагате. Ще се изненадате колко по-добре се чувствате, когато приложите агресията си върху мръсните чинии и след това можете да се насладите на чисто пространство, докато се успокоявате. Установено е също, че упражненията са чудесен начин да изразите продуктивно гнева си.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay