Как да облекчите стомашните киселини, които не изчезват

Как да облекчите стомашните киселини, които не изчезват
unsplash

Киселините са често срещан признак на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

За щастие има мерки, които можете да предприемете, за да предотвратите и намалите дискомфорта. Ето повече за киселините и как да ги облекчите:

Как са свързани киселините и ГЕРБ?

Погълнатата храна преминава от гърлото към стомаха през хранопровода, тръба, която свързва гърлото със стомаха. Ако отворът на стомаха ви не се затвори, след като храната е преминала през него, киселината може да се върне обратно през отвора.

С други думи, киселината може да намери своя път нагоре по хранопровода до гърлото, което е известно като киселинен рефлукс. Един от основните симптоми на ГЕРБ е хроничният киселинен рефлукс. Kогато се случи киселинен рефлукс, той причинява усещане за парене - още известно още като киселини.

Какво да правите при киселини?

Когато се появят киселини, има няколко неща, които можете да направите, които могат да ви помогнат да получите известно облекчение. 

Лекарства

В някои случаи може да са необходими лекарства за лечение на киселини. Инхибиторите на протонната помпа или PPI са група лекарства, които пречат на стомаха да произвежда киселина.

Те обаче не винаги са напълно ефективни. Дори когато PPI действат, до 40% от хората все още могат да имат симптоми от време на време.

Обикновено инхибиторите на протонната помпа се дават 30 до 60 минути преди закуска.

Някои хора обаче се справят по-добре, като приемат две дози на ден, за да предотвратят киселините през нощта. Ако не знаете как и кога да приемате лекарствата си, обадете се на своя лекар. 

Идентифицирайте храните, които предизвикват киселини

Знаейки какво отключва вашите симптоми на киселини в стомаха, може да помогне за намаляване на тяхната тежест. Киселините обикновено се причиняват от:

Пикантни, мазни или кисели храни

Алкохол

Напитки с кофеин

Мента

Домати

Ако не сте сигурни какво причинява дискомфорт, опитайте да запишете симптомите си, когато се появят киселини. Това може да ви помогне да разберете кога и колко често се появяват киселини и кои храни може да ви причиняват проблеми.

Променете хранителните си навици

Яденето на храна в рамките на няколко часа преди лягане или точно преди да заспите може да доведе до проблеми с киселини.

Важно е да избягвате късното хранене, големите порции и легналото положение. Комбинацията от тези поведения може да ви причини киселини, с които дори лекарствата не могат да се справят.

Имайки това предвид, опитайте се да ядете по-рано през деня, вместо точно преди лягане. Добро правило е да изчакате поне два до три часа преди лягане.

Храненето преди тренировка също може да влоши симптомите на ГЕРБ. Следователно ще искате да отделите малко време между храненето и физическата активност.

Променете позицията си за сън

Начинът, по който лягате, също може да доведе до проблеми с киселини. Изследванията са установили, че лежането на дясната страна е свързано с повишен рефлукс през нощта и след хранене.

Така че освен да чакате да легнете след хранене, помислете дали да не спите на лявата си страна колкото е възможно повече.

Освен това е добре да спите на две или повече възглавници, тоест главата ви да е леко задигната.

Кога да се свържете с лекар за киселини, които не изчезват

Но ако направите промени и все още имате киселини, говорете с лекар. 

Ако имате остатъчни симптоми няколко пъти седмично и имате остатъчни симптоми до такава степен, че това пречи на способността ви да спите… или да функционирате ежедневно, определено трябва да говорите със своя лекар за това. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay