Как се диагностицира ревматоидният артрит?

Как се диагностицира ревматоидният артрит?
Pexels

Ревматоидният артрит (РА) е възпалително автоимунно заболяване, което засяга предимно вашите стави. РА се характеризира със свръхактивен отговор на имунната система, който кара тялото ви да атакува собствената си здрава тъкан по погрешка. Точната причина за това заболяване не е известна към момента.

Това състояние може да бъде трудно за диагностициране, тъй като симптомите могат да имитират други видове артрит и възпалителни заболявания. Ако подозирате, че имате симптоми или може да сте изложени на риск от развитие на Ревматоидният артрит, задължително се консулитарайте с лекар.

За да получите диагноза, вашият лекар ще използва комбинация от изследвания, които обикновено включват физически преглед, кръвни и образни изследвания. Поставянето на диагноза и ранното започване на лечение може да забави прогресията на заболяването и да предотврати сериозно увреждане на ставите. 

Медицинска история и физически преглед

Ревматологът ще попита за вашата медицинска история и ще извърши физически преглед. Преди посещението си опитайте да проследите тежестта на симптомите си и от колко време ги изпитвате. Тази информация може да даде на вашия лекар повече информация, която ще му помогне да постави диагноза.

За да получите по-добро разбиране на вашите симптоми и цялостно здраве, вашият лекар може да ви попита: 

Какви симптоми имате и кога са започнали?

Къде изпитвате болка?

Колко силна е болката?

Влияе ли болката на ежедневието ви?

Имали ли сте скорошни наранявания или заболявания?

Някой в семейството ви има ли анамнеза за артрит?

Фактори като дългосрочна употреба на тютюн, затлъстяване и стресови събития в живота също могат да увеличат риска от развитие на ревматоиден артрит. Обичайно е вашият доставчик да ви задава въпроси относно вашия начин на живот и ежедневие.

По време на прегледа може да:

Измерят жизнените ви показатели (напр. температура, кръвно налягане и сърдечна честота)

Да прегледат ставите ви, като китките, лактите, коленете и глезените

Да ви помолят да се разходите или да сгънете ставите си, за да проверят колко добре се движат

Да изследват ставите за течност, подуване, натиск и визуални деформации 

Тези неща обаче не са достатъчни за поставяне на диагоноза.

Кръвни изследвания

Следващата стъпка от диагностичния процес е да Ви бъде направено кръвно изследване. Прави се изследване за търсене на възпалителни маркери (признаци на възпаление), антитела и протеини, които могат да показват ревматоиден артрит.

Като цяло кръвното изследване е проста процедура. 

Четирите най-чести кръвни изследвания за ревматоиден артрит разглеждат:

Скорост на утаяване на еритроцитите (ESR): Това разглежда вашите червени кръвни клетки, за да измери възпалението в тялото ви.

C-реактивен протеин (CRP): Това измерва възпалението, като проверява колко CRP се произвежда в черния ви дроб. Вашият черен дроб пропуска излишния CRP в кръвта ви, когато в тялото има възпаление.

Ревматоиден фактор (RF): Това проверява количеството на ревматоидния фактор или антителата, които атакуват здравата ставна тъкан във вашата имунна система.

Анти-CCP антитяло: Това оценява броя на цикличните цитрулинирани пептидни (CCP) антитела в кръвта ви, друг вид антитяло, което атакува здравите клетки в ставите.

Понякога нивата на вашите антитела могат да бъдат високи поради причини като вирусни и бактериални инфекции. Възможно е също да получите фалшиво положителен тест. Така че ако кръвните резултати насочват към тази диагонза ще ви бъде назначено някакво образно изследване.

Образни изследвания

В зависимост от вида на използваното изследване, изображенията могат да открият костна ерозия (колко са износени костите ви), възпаление и излишна течност около ставите. 

Ако сте в ранен стадий на ревматоиден артрит, може да има малка или никаква ерозия на ставите или костите. Ето защо образните тестове не се използват самостоятелно, а се комбинират с кръвни изследвания и физически прегледи за диагностициране.

Образните изследвания за ревматоиден артрит могат да включват:

Рентгенова снимка: Рентгенографското изображение може да идентифицира места, където костта е ерозирала между ставите, но ако стадият на заболяването ви е ранен, рентгеновата снимка е малко вероятно да открие промени в костите.

Магнитен резонанс: Това изследване използва магнити и радиовълни, за да създаде 3D изображение на вашите стави. Технологията може да помогне на вашия лекар да идентифицира признаци на костна ерозия, възпаление на тъканите и промени в околната ставна тъкан. Като цяло ЯМР може да покаже надеждни промени в ставите, дори в ранните стадии на заболяването.

Ултразвук: Ултразвукът също може да открие наченките на това заболяване, но не прониква толкова дълбоко. Въпреки това, ултразвуковото изследване е много по-достъпно и бързо, така че е добър вариант. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay