Каква е връзката между закуската и диабет тип 2?

Каква е връзката между закуската и диабет тип 2?
Pexels

Закусването по-рано може да помогне за намаляване на риска от диабет тип 2, установява ново проучване.

Много хора се изкушават да пропускат закуската сутрин, но нови изследвания показват, че отделянето на време за закуска – и изяждането ѝ по-рано през деня – има основни ползи за здравето.

Проучването, публикувано миналия месец в International Journal of Epidemiology, установява, че тези, които закусват по-рано - по-специално преди 8 сутринта - са по-малко склонни да развият диабет тип 2, отколкото тези, които закусват след 9.

По същия начин, участниците в проучването, които вечерят по-късно – особено след 21:00 или 22:00 – са имали по-висока честота на диабет тип 2, отколкото тези, които са вечеряли по-рано през деня.

Връзката между риска от диабет тип 2 и времето на хранене е последователна, дори когато други фактори са отхвърлени, обяснява Анна Паломар-Крос, PhD, MPH, автор на изследването и постдокторантски изследовател в ISGlobal Barcelona Institute for Global Health.

"Тези резултати не зависят от множество променливи, включително образованието, качеството на диетата или нивата на физическа активност на участниците", казва тя. "Освен хранителното качество на диетата, ранното първо хранене може да бъде свързано с по-ниска честота на диабет тип 2.

Ако връзката бъде потвърдена от повече изследвания, казва Паломар-Крос, това може да "доведе до обещаващи интервенции в начина на живот".

Това може да бъде полезна стратегия, особено след като се очаква 1,3 милиарда души да имат диабет до 2050 г.

Ето какво казват експертите за връзката между времето на хранене и риска от диабет тип 2 и как вътрешният часовник на тялото може да играе роля в нашето здраве.

Ранното хранене — без гладуване до късно през деня — помага за намаляване на риска

Качеството и количеството на диетата често се изследват, когато става въпрос за диабет, така че изследователите искали да разгледат малко по-отблизо времето на хранене.

Паломар-Крос и нейният екип разгледали данни от 103 312 възрастни, участващи в голяма група от френски проучвания. Почти 80% са жени, а средната изходна възраст е около 43 години.

Времето и честотата на хранене са записани в 24-часови диетични записи за първите две години от проучването. След средно 7-годишно проследяване, изследователите анализирали времето на хранене, броя хранения и времето на гладуване през нощта, за да видят дали има връзка с диабет тип 2.

По време на проучването 963 души са развили диабет тип 2; техните диетични записи изглеждат различни от тези, които не са развили болестта. Хората, които обичайно закусват след 9 сутринта, имат значително по-висока честота на диабет тип 2.

Освен това хората, които са вечеряли по-рано, са имали малко по-нисък риск от развитие на диабет тип 2. Освен това има малко по-нисък риск от заболяване при хора, които са имали по-голям брой случаи на хранене, като са яли шест или седем пъти на ден в сравнение само с два или три.

По-дългото време на гладуване през нощта – времето между последното хранене на някого за един ден и първото хранене за следващия – има ефект върху риска от диабет само когато е свързано и с ранно време за хранене, обясни Паломар-Крос.

"Нощното гладуване от повече от 13 часа би било свързано с по-ниска честота, само когато гладуването е прекъснато в 8 сутринта или преди това", каза тя.

Това предполага, че популярните стратегии за периодично гладуване, при които хората не ядат до късно сутринта или обяд, всъщност могат да бъдат вредни за тези, които искат да избегнат диабет тип 2, казва Паломар-Крос.

Защо времето за хранене има значение?

Връзката между времето за закуска и риска от диабет тип 2 подкрепя идеята, че храненето и естествените ритми на тялото имат уникална връзка. Обикновено се обсъжда само в контекста на съня, но циркадният ритъм на тялото и приемът на храна могат да имат значително въздействие върху здравето.

"Циркадните ритми са включени в почти всички функции на тялото и се регулират от циркадния часовник, който се синхронизира главно от светлината, но също и от храната", казва Паломар-Крос. "Правилното функциониране на тази система е от решаващо значение за осигуряване на оптимален метаболизъм."

Предишни изследвания установяват, че циркадният ритъм на тялото може да контролира глюкозата, инсулина, глюкозния толеранс и апетита. Тези системи са склонни да достигат пика си сутрин, което го прави по-добро време за хранене. 

Според Миа Жу, MPH, RD, сертифициран специалист по диабета, вашите хормони казват на черния дроб да освободи захар в кръвта, когато се събудите.

Храненето малко след събуждане задейства хормони като инсулин, който след това помага за придвижването на захарта в клетките и извън кръвния поток.

Високата кръвна захар е отличителен белег на диабет тип 2, поради което хората с това състояние се насърчават да ядат ежедневна закуска.

Като оставим настрана времето за хранене, просто даването на приоритет на закуската може да бъде добър начин хората да намалят риска от развитие на диабет тип 2. Едно проучване установява, че когато хората закусват ежедневно, е по-малко вероятно да развият симптоми на метаболитен синдром като високо кръвно налягане и висока кръвна захар.

Правете каквото можете за предотвратяване на диабет тип 2

Закусването по-рано може да е един възможен начин за намаляване на риска от диабет тип 2, но със сигурност не е единственият.

От една страна, редовните упражнения са чудесен начин за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2.

Настоящите насоки предполагат, че хората трябва да получават 150 минути физическа активност с умерена интензивност всяка седмица. Нивата на интензивност ще варират за всеки човек, но целта е хората да ускорят пулса си – опитайте да ходите бързо, да карате колело, да играете тенис, да плувате или да бягате.

Също така е важно хората да обръщат внимание какви хранителни вещества влагат в тялото си. Препоръчително е да посягате към зеленчуци без скорбяла като чушки, броколи или гъби, както и към плодове, постни източници на протеини и пълнозърнести храни като киноа. Най-добре е да избягвате подсладени напитки, силно преработени храни и трансмазнини, ако е възможно.

Тези промени в начина на живот може да отнемат време. Но да се ангажирате да закусите по-рано - или просто да закусите като цяло - е добро начало.

"Ако ви е трудно да закусвате, нещо е по-добре от нищо", казва Джу. "Не мислете за това като за първо хранене за деня, а може би за лека закуска. Вземете парче плод и малко ядки, или парче сирене, или дори само кисело мляко."

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay